Cégvilág

Fontos változásra készülhetünk a porszívópiacon

Egy európai uniós rendelkezésnek köszönhetően hamarosan eltűnhetnek a boltokból a 900 Wattnál erősebb porszívók. A gyengébb teljesítmény nem mehet a szívóteljesítmény rovására.

Egy európai uniós rendelkezésnek köszönhetően hamarosan eltűnhetnek a boltokból a 900 Wattnál erősebb porszívók. „Bár a készülékek teljesítményének csökkentése már régóta folyamatban van, tapasztalataink szerint a vásárlók többsége csak most szembesül ezzel” – hívta fel a figyelmet Lucza András a Sencor termékmenedzsere.

A szabályozás első lépcsőjeként 2014 szeptemberétől az 1600 Wattnál erősebb porszívók kerültek ki fokozatosan a boltok polcairól. Ez év szeptember elsejétől pedig már a 900 Wattnál erősebb készülékek tűnhetnek el az üzletekből. Ezt követően az ennél erősebb porszívókat csak a korábban berendelt készletek kimerüléséig lehet árusítani.

2017. szeptemberétől 1600 helyett immár 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt
Forrás: Dunartis Kft

A szigorításra az energiatakarékosság jegyében került sor. Fontos cél volt, hogy csökkenjen a porszívók által felhasznált energia mennyiség. Ennek eredményeképpen zajkibocsátásuk is kisebb lesz.

A vásárlókban a szabályozás eleinte aggodalmat keltett, hiszen sokan úgy gondolták, hogy csak annak a készüléknek van erős szívóteljesítménye, amelyik nagy teljesítménnyel rendelkezik

– emlékeztetett a Sencor termékmenedzsere. Hozzátette: ma már sokkal fontosabb az úgynevezett DPU-érték, vagyis a szívóteljesítményt jelző érték. Ez mutatja meg érdemben, hogy milyen hatásfokkal képes felszívni a szennyeződéseket az adott porszívó. Az új rendelkezés szerint egy készüléknek minimálisan szőnyegen 0,75 dpu-s, míg padlón 0,98 dpu-s szívóteljesítményt kell elérnie. A vásárlók a készülékek energiacímkéjén erre vonatkozóan betűs jelölésekkel találkozhatnak. Az „A”-val jelölt számít a legjobbnak, még a G-betűvel jelölt a legrosszabbnak.

Egy porszívó szívóteljesítménye sok mindentől függ. Fontos tényező, hogy a szívófej por- és szennyeződés felszedő képessége kiváló legyen, de a készülék megfelelő szigetelése is kiemelt jelentőséggel bír a tökéletes vákuum teljesítmény szempontjából. „A papír helyett a szintetikus anyagokból készülő porzsákok is növelhetik a szívóteljesítményt, hiszen ezeken jobban átjut a levegő” – tette hozzá Lucza András. Egy jó minőségű porszívónál elképzelhetetlen, hogy a felszívott finom por visszajusson a levegőbe.

https://www.vg.hu/vallalatok/modernebb-porszivokat-fogjak-keresni-2-618891/

porszívó uniós szabályozás szívóteljesítmény
Kapcsolódó cikkek