Cégvilág

Kockázatosabb cégeket is hitelezhetnek a bankok a Garantiqa új termékeivel

Összesen 3,5 ezer kis- és középvállalkozás beruházásainak finanszírozását segítheti az a megállapodás, amely alapján a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 80 milliárd forintos hitelösszeghez tud garanciavállalást nyújtani. A fedezetet az Európai Beruházási Alap (EBA) a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program, a COSME keretében nyújthatja.

Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója a megállapodás aláírásakor hangsúlyozta: a támogatott konstrukció nem számít állami támogatásnak, hiszen annak létrejötte az Európai Bizottság azon célját szolgálja, hogy erősítse az unió kkv-szektorát. A fentiek miatt a támogatást olyan cégek is megkaphatják, akik már kimerítették az állami támogatási keretüket. Elérhető azonban a garancia azon területeken is, amelyek eddig csak korlátozott támogatásban részesülhettek, mint a mezőgazdasági cégek.

A COSME garanciát magasabb összegű mellé is igénybe lehet venni, a kezességvállalás egyedi felső határa 920 millió forint. A konstrukció a vállalkozások másik oldalát is támogatja, hiszen kezdő vállalkozásoknak is készítettek COSME-terméket a Garantiqánál – mondta el Búza Éva. A garanciavállalás mértéke a legtöbb COSME-terméknél 85 százalékos, de van olyan konstrukció is, ahol 90 százalékos a támogatási mérték.

Fotó: AFP

Zupkó Gábor, az magyországi képviseletének vezetője elmondta: a Juncker-tervnek köszönhetően mostanáig 233 milliárd eurónyi hitellel és támogatással tudott segítséget nyújtani 450 ezer kkv-nek és 270 nagyprojektnek Európa-szerte.

Magyarországon a Garantiqa-megállapodás az 5., ugyanakkor a legnagyobb keretösszegű megállapodás, a COSME révén 7 ezer hazai kkv vehet igénybe EU-s támogatás révén kedvezményes hitel- és garanciaterméket.

A vezérigazgató szerint az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a garanciavállalásról a társaság átlagosan 1,5 nap alatt dönt, s mivel a COSME a portfólió-garancianyújtást is lehetővé teszi, ezért a garanciavállalás akár automatikusan kapcsolódhat a projektekhez.

Búza Éva szerint az elmúlt 25 évben a Garantiqa 400 ezer ügyletben 5000 milliárd forintnyi hitelügylethez nyújtott garanciatámogatást – elmondható, hogy minden hetedik kkv-hitelt segített garancia. A vezérigazgató szerint a társaság tavaly 20 százalékos bővülést ért el, amely idén még nagyobb lehet. A kihelyezett hitelportfólió 650 milliárd forint volt tavaly, s idén vélhetően sikerül ezt meghaladni.

Pier Luigi Gilibert, az EBA vezérigazgatója a Világgazdaság kérdésére elmondta: a feltételrendszer egyértelműsíti, hogy a COSME-termékekkel a kockázatosabb vállalkozások, illetve starup-vállalkozások finanszírozását is elő kell segíteni. Búza Éva szerint azzal, hogy a Garantiqa átlagos, 80 százalékos garanciavállalásánál magasabb szinten lehet garanciát igényelni a hitel mögé, a bankok valóban bevállalhatják a kockázatosabb ügyfélkör kiszolgálását is.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy az MFB-csoporton belül munkacsoport vizsgálja, hol az egészséges kockázatvállalási egyensúly a garanciatermékek esetében. A kisebb, banki termékekkel nem, vagy nehezebben lefedhető mikro- és kis cégek számára jó hír, hogy az MFB dolgozik azon, hogy a korábbiakban sikeres mikrohitel programot újraindítsa – a termék terítésében pénzügyi vállalkozások lesznek az MFB partnerei.

Az elnök-vezérigazgató szerint uniós szinten is aktív az MFB: részt vesznek az EU kkv beruházási platformjának kidolgozásában, ahol a hitel- és garanciatermékek mellett tőkejuttatást is kaphatnak a vállalkozások. Az első ilyen programok várhatóan a közlekedésfejlesztés területén lesznek elérhetőek.

Garantiqa Cosme kkv MFB
Kapcsolódó cikkek