Cégvilág

Még tart a madárinfluenza hatása

Bár az első félévi adatok még körülbelül 10 százalékos agrárteljesítmény-visszaesést vetítettek előre, ennél csekélyebb mértékű lesz a tavalyi rekordév utáni csökkenés.

Bár az első félévi adatok még körülbelül 10 százalékos agrárteljesítmény-visszaesést vetítettek előre, ennél csekélyebb mértékű lesz a tavalyi rekordév utáni csökkenés – jelentette ki Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, az Agrárakadémia című szakmai rendezvényen. Az államtitkár szerint a végleges adat a kukoricaterméstől függ. Czerván biztatónak nevezte, hogy az 1,014 millió hektáros terület közel 80 százalékának learatása után hektáronként 6,49 tonnás termésátlagot mértek, ami ugyan elmarad a tavalyi kimagasló, 8,63 tonnás hozamtól, de a 6-6,5 tonnás várakozások felső határán van.

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

Az ágazat elmúlt hétéves teljesítményét bemutatva az államtitkár közölte: 2010-hez képest folyóáron 55,3, 2010-es, változatlan árakon számolva pedig 33,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság kibocsátása. Folyóáras összehasonlításban ezzel Magyarország listavezető az EU-ban, míg változatlan áron összevetve a teljesítményeket, Lettország és Litvánia mögött a harmadik helyezett e rangsorban. Közben az agrár-külkereskedelem is jól teljesített (8 milliárd euró körüli exportbevétellel és 3-3,5 milliárd euró körüli aktívummal), az idei első héthavi adatok pedig – a tavalyi rekordtermésnek köszönhetően – kimagasló exportteljesítményt vetítenek előre. Az ágazat fontosságát jelzi, hogy mindezzel a mezőgazdaság és az élelmiszeripar adja a nemzetgazdasági kivitel 8-9, illetve az aktívum 25-30 százalékát. Ugyanakkor van még tartalék: az államtitkár szerint tíz éven belül megduplázható az agrárexport értéke.

Október lehet az első hónap, amikor a pecsenyekacsa-vágás elérheti a madárinfluenza előtti értéket – mondta előadásában Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója. A járvány következtében a baromfiágazat tavalyi 620 ezer tonnás összteljesítménye idén várhatóan 550-560 ezer tonna körülire mérséklődik. A baromfiágazat a rendszerváltás óta kimagaslóan teljesített, de szüksége van versenyképesség-növelő és az állategészségügyi biztonságot fokozó beruházásokra, hisz a hazai baromfitelepek nagy része az 1970-es években épült.

https://www.vg.hu/vallalatok/importnovekedest-hozott-madarinfluenza-2-640603/

madárinfluenza agrárteljesítmény
Kapcsolódó cikkek