Cégvilág

Még látható a madárinfluenza hatása

Az előző évinél 19,1 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi forgalmának egyenlege 2017 első nyolc hónapjában.

Az előző évinél 19,1 százalékkal volt magasabb a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi forgalmának egyenlege 2017 első nyolc hónapjában – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A KSH-adatok alapján készült összesítés szerint az élelmiszer-gazdasági értéke 5,893 milliárd, a behozatal 3,406 milliárd euró volt idén január és augusztus között, az aktívum pedig elérte a 2,199 milliárd eurót. Az agrár- és élelmiszer-ágazat továbbra is pozitív hatással van a külkereskedelmi egyenlegre, hiszen exportja a nemzetgazdasági kivitelnél jobban nőtt, míg az importnál épp fordított a helyzet.

Az élőállat-forgalom 21,7 százalékkal lett magasabb. A növekedéshez a szarvasmarha 2,7, a baromfi 8,6 százalékos bővüléssel járult hozzá, míg a sertés forgalma 66 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. Az élő sertés kivitele 18,5 ezer tonnát ért el, ami 6 százalékos csökkenés az előző évhez képest, az 57,1 ezer tonnás viszont drasztikus, 50,9 százalékos növekedést jelent. Az egyaránt növekvő sertéshúsimport, illetve -export egyenlege annak ellenére pozitív, hogy az import mennyisége 4,7 ezer tonnával meghaladta az exportét. A sertéshús külkereskedelme így 32 millió eurós aktívumot eredményezett, ami 1,7 millió euróval maradt el 2016 első nyolc havi értékétől.

A baromfihús külkereskedelmén még látszik a madárinfluenza hatása: a 192,6 millió eurós aktívum 34,7 százalékkal maradt el a bázisidőszak szintjétől. A baromfihúst főleg az unió belső piacán értékesítettük, az exportárbevétel 82 százaléka származik innen, míg a sertéshúsnál ez az arány csak 54 százalék volt. A sertéshús exportárbevételének 41 százaléka származott Ázsiából, ahol a legfontosabb piac Japán. A sertéshúsexport árbevételének 22 százaléka származott innen, amivel a távol-keleti szigetország – az egy évvel ezelőtti állapothoz hasonlóan – a magyar sertéshús legnagyobb exportpiacának számít.

Emelkedett a gabona súlya az exportban: a tavalyi 15,2 százalék után az idei év első nyolc hónapjában már az agrárexport értékének 18,6 százalékát adta. Az 5,9 millió tonnás exportvolumen 51,7 százalékos, míg az 1,1 milliárd eurós exportárbevétel 39,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az átlagár viszont csökkent: a kukoricáé 13, míg a búzáé 1 százalékkal.

húsexport agrárimport húsimport agrárexport
Kapcsolódó cikkek