Cégvilág

Egyre több kkv igényli a külső forrásokat

A vállalkozások és főleg a kkv-szektor szereplői részéről fokozott igény van ma külső forrásokra – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közleményéből.

A vállalkozások és főleg a kkv-szektor szereplői részéről fokozott igény van a külső forrásokra. Ezzel párhuzamosan a csökkenő kamatmarzsok a banki szereplőket is a minél nagyobb volumen kihelyezésére ösztönzik. A kereslet és a kínálat kiegyenlítődni látszik, így még a vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s támogatások ellenére is számottevő, 10 százalék körüli növekedést mutat a kkv-hitelezés – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. közleményéből.

Az erős hazai és uniós egyre optimistábbá teszi a vállalkozásokat, és úgy tűnik, hogy a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. A szektor kilátásairól szóló kutatásokról és a Garantiqa Hitelgarancia saját tapasztalatai is ezt támasztják alá.

Egyre optimistábbak a szektor szereplői, Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot ugyan magunk mögött hagytuk, de a válság tanulságait levonták a piaci szereplők, és a pénzintézetek jó időre megtanulták a leckét: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá

– mondta dr. Búza Éva, a társaság vezérigazgatója.

Az óvatos optimizmus korszaka jellemző most és a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási állománya a kkv-hitelezés bővülésénél is nagyobb növekedést mutat, az éves közel 25 százalékos bővüléssel.

A kilátások pozitívak, ugyanakkor például a munkaerőhiány az egyik legnagyobb kihívás ma a gazdasági szereplők, és így a kkv-k számára is. A megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást.

2018 januárjától az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése jelent új mérföldkövet a kezességvállalási folyamatokban, hiszen a portfoliógarancia keretében a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken, hiszen a portfoliógarancia keretében a bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról. A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében közel 3500 hazai kkv juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez.

Garantiqa kkv
Kapcsolódó cikkek