Cégvilág

Érkezik az egészségügyi dolgozók emelt keresete

Az egészségügyben a többlépcsős béremelés eredményeként két év alatt 38,5 százalékkal nőtt a szakdolgozók bére, az orvosoké 207 ezer forinttal lett magasabb.

A napokban kapja meg 90 ezer egészségügyi dolgozó az emelt bérét – jelentette be tegnap Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy tájékoztatón. A többlépcsős intézkedés részeként tavaly novemberben már 26,5 százalékkal nőtt a szakdolgozók bére, az idén 12 százalékkal lesz magasabb. Az orvosoké tavaly 107 ezer forinttal nőtt, az idén pedig bruttó 100 ezer forinttal. Az orvosok bértömegének a 40 százaléka pótlékokból áll, így az ügyeleti pótlék és a túlmunka díja is emelkedik.

Az államtitkár példaként említette, hogy egy fiatal szakorvos bruttó alapbére 451 820 forint, egy húsz éve a pályán lévő szakorvosé 510 ezer, a előtt álló orvosoké pedig 538 ezer forint. A szakdolgozók bére 132 ezer forintról indul, egy 15 éves munkaviszonnyal rendelkező gyógytornász bruttó 253 ezer forintot kap decembertől.

Decemberben kapják meg az első megemelt bérüket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) dolgozói is. Az intézkedés a mentős gépkocsivezetőket, a mentőápolókat, a mentőtiszteket is érinti. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Magyarországon 253 mentőállomáson 749 mentőautó volt, és 176 főállású mentőorvos dolgozott. Míg 2010-ben egy mentőtiszt alapilletménye bruttó 135 ezer forint volt, 2017 decemberében már bruttó 242 forint – válaszolt írásban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a mentősök keresetét firtató kérdésre. A mentőorvosok bére 2016 és 2018 között átlagosan 67 százalékkal nőtt, és 2018. január 1-jétől további 10 százalékkal emelkedik.

Az államtitkár válasza szerint egy-egy mentős átlagkeresetét a be­sorolási osztály, a fizetési fokozat alapján járó alapilletmény, a munkahelyi pótlék (24 ezer forint), az esetleges további szakképesítéshez kapcsolódó bérelem, valamint a munkáltatói döntés alapján folyósított illetmény is meghatározza. A délutáni műszakpótlék 20, az éjszakai 50 százalékos, és van távolléti díj is. Van egy fix, havi hatezer forintos béren kívüli juttatás is, továbbá az OMSZ szeptembertől terhelési bónusszal kompenzálja a mentőállomások teljesítményét. E bónusz 84 állomáson 6–10 ezer forint dolgozónként.

Rétvári Bence kiemelte, hogy míg 2010-ben az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében 22,5 milliárd forint jutott mentésre, a 2018-as költségvetési tervben már 39,7 milliárd forint áll, vagyis 76 százalékkal több.

Plusz egyhavi bért kérnek

Karácsonyig plusz egyhavi bér kifizetését és a jövő év novemberében esedékes szakdolgozói bérfejlesztés januárra történő előrehozatalát követelik egyebek között az egészségügyi sztrájktárgyalás érdekképviseleti vezetői. Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy tájékoztatón elmondta, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalásokon továbbra is ragaszkodnak a műszaki-gazdasági területen foglalkoztatottak béremeléséhez és ahhoz, hogy külön kollektív szerződés szülessen a védőnőkre és a mentődolgozókra. A tárgyalások zajlanak – erősítette meg hétfőn Ónodi-Szűcs Zoltán. Mint hozzátette, az egészségügyi dolgozók bérkorrekciója abból fakadhat, hogy amikor 2016-ban megállapodtak az idei évi béremelésről, alacsonyabb inflációval és kisebb bérkiáramlással terveztek. Döntés még nincs.

 

Cser Ágnes egészségügyi béremelés mentő Rétvári Bence
Kapcsolódó cikkek