Cégvilág

Füst Milán gyűjteményének darabjai a Kieselbach Galéria aukcióján

A leghíresebb magyar írógyűjteménynek, Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet kollekciójának kiemelkedő darabjai, köztük a magyar modernizmus ikonikus képei, így Berény Róbert és Tihanyi Lajos munkái is szerepelnek a Kieselbach Galéria 2017-es téli aukcióján december 18-án Budapesten.

Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet kollekciójának kiemelkedő darabjai, köztük a magyar modernizmus kiemelkedő képei, például Berény Róbert és Tihanyi Lajos munkái is szerepelnek a Kieselbach Galéria 2017-es téli aukcióján december 18-án Budapesten.

Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Az árverést beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón Kieselbach Tamás elmondta, hogy az árverés legrangosabb darabjai az író és felesége által alapított alapítványból kerültek az aukcióra. Berény Róbert Weiner Leóról 1911-ben festett portréja, Tihanyi Lajos Falusi kentaurja és korai, az 1910-es években készült Önarcképe a magyar modernizmus korszakának legjobb művei, évtizedek óta hazai és külföldi múzeumok falán, kötetek és folyóiratok tucatjaiban voltak láthatóak – emelte ki a galéria tulajdonosa. Mint mondta, a zeneszerző portréja, amely a festő, a zeneszerző és az író barátságának szimbóluma, egyben jelképezi a Nyolcakat körülvevő szellemi elit összetartozását is. A kép 48 millió forintos kikiáltási árról indul.

Tihanyi Lajos 1912-ben festett Falusi kentaurjára 40 millió forinttól lehet licitálni. A képet a modern magyar festészet egyik legtitokzatosabb kompozíciójaként emlegetik rejtett üzenete miatt – tette hozzá Kieselbach Tamás.

A galériatulajdonos elmondta, hogy Füst Milán gyűjteménye közel 400 művet számlált: festmények, grafikák, szobrok és iparművészeti tárgyak alkották. Füst Milán gyűjteményét jelentős részben a művészekkel való szoros barátság alapozta meg. Berény Róbert, Bernáth Aurél, Bokros Birman Dezső, Beck Ö. Fülöp, Ferenczy Béni és Tihanyi Lajos jó ismerősei voltak, így az évek során mindegyiküktől jelentős műveket tudott megszerezni. Nem egy fiatal, pályakezdő művész felfedezésében is kitüntetett szerepet játszott, így például 1921-ben Advent című kisregényéhez az ifjú, akkor még szinte ismeretlen Derkovits Gyulától rendelt illusztrációkat. Csontváry első felfedezői között is őt tartják számon.

Molnos Péter művészettörténész az aukción szereplő művek közül kiemelte még Ferenczy Károly Esti fürdés című képét. Mint mondta, művészettörténeti szenzáció, hogy a közel egy évszázadon keresztül rejtőzködő, mindvégig a festő unokatestvérénél őrzött mű, amelynek létezésére csupán néhány megjegyzés utalt, előkerült. A legszebb nagybányai festmények poétikus hangulatát idéző nagyméretű, múzeumi rangú remekmű, amelyet a Fürdőzők sorozat hiányzó láncszemeként tartottak számon, a családtagok döntése révén kerül eladásra – tette hozzá. A festmény kikiáltási ára 32 millió forint. Az aukción megvásárolható alkotásokból december 17-ig látható kiállítás a Kieselbach Galériában.

festményaukció Füst Milán Kieselbach Galéria műtárgyak
Kapcsolódó cikkek