Cégvilág

Netsemlegesség: nyílt levelet küldtek az amerikai kongresszushoz

Az internet több úttörője nyílt levelet intézett az amerikai kongresszus vezetőihez, felszólítva őket, hogy ne töröljék el a netsemlegességről szóló, két éve bevezetett jogszabályokat.

Az internet úttörői közül 21-en – például Steve Wozniak, az Apple számítástechnikai óriáscég egyik társalapítója, vagy maga Tim Berners-Lee, a világháló feltalálója – írták alá azt a hétfőn közzétett nyílt levelet, melynek állítása szerint az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) által előterjesztett, a netsemlegesség eltörlésére tett törvényjavaslat „az internet működésének téves, illetve pontatlan megértésén alapszik”.

Az FCC elsietett és tisztességtelen javaslata közvetlenül fenyegeti az internetet abban a formájában, amelynek kialakításáért szívósan küzdöttünk

- hangsúlyozzák az aláírók a levélben, amelynek egyik alcíme: „Ön nem érti az internet működését”. Az aláírók szerint a törvényjavaslatról szóló szavazást nem szabad megtartani.

Ajit Paji, az FCC vezetője
Forrás: AFP

Két év után törölnék el a netsemlegességet

2015 februárjában az akkor demokrata párti többségű kommunikációs bizottság elfogadta a netsemlegességet szavatolni hivatott szigorú szabályokat, amelyek megtiltják a szélessávú internetszolgáltatóknak, hogy kedvükre vagy fizetség ellenében blokkolják, lassítsák vagy éppen gyorsítsák az internet tartalomforgalmát. Azonban Ajit Paji, az FCC vezetője korábbi ígéretével összhangban novemberben javasolta a netsemlegesség eltörlését.

Javaslatom alapján a szövetségi kormány felhagy az internet mikromenedzselésével. Ehelyett az FCC egyszerűen azt követeli meg az internetszolgáltatóktól, hogy átlátható legyen tevékenységük, és a fogyasztók a számukra legjobb szolgáltatást tudják megvenni, a vállalkozók és kisvállalatok pedig hozzájuthassanak az innovációhoz szükséges információkhoz

- mondta. Úgy gondolja, hogy a netsemlegesség eltántorítja az internetszolgáltatókat azoktól a beruházásoktól, amelyek révén jobb és gyorsabb hálózati elérést biztosíthatnak az ügyfeleknek.

Ajit Paji javaslatáról csütörtökön szavaz a testület. Az FCC-nek most három republikánus és két demokrata párti tagja van, ami a Reuters hírügynökség szerint szinte bizonyossá teszi, hogy a testület eltörli a netsemlegességet.

A netsemlegesség politikáját általánosan támogatják a tartalomszolgáltatók, mint például a Netflix és médiavállalatok, valamint az előfizetői csoportok. Az internetszolgáltatók viszont Paji javaslatát pártolják.

Ajit Paji FCC Apple internetsemlegesség
Kapcsolódó cikkek