Cégvilág

Az atomerőmű nem családi ház

Nem volt tavaly olyan műszaki probléma a hazai nukleáris létesítményekben, amely felkerült volna a nemzetközi biztonsági skálára. Az idén várható, hogy kérelmezik a két új paksi blokk létesítési engedélyét.

A z idén zárulnak le a fuku­si­mai atombaleset után a Nemzetközi Atomener­gia-­ügynökség által elrendelt stressz­tesztek. A paksi létesítmény az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2015-ben megfogalmazott 46 észrevételéből már 33-nak teljesen eleget tett – hangzott el az OAH évindító tájékoztatóján. „Az atomerőmű azonban ezek nélkül is megfelel az összes érintett biztonsági előírásnak, az újabb és újabb teendői csak a biztonsági tartalék növelését szolgálják” – magyarázta Hullán Szabolcs, a hivatal főigazgató-helyettese. E megfontolásból rendelt el tavaly az nukleáris biztonságért felelős szervezete további felülvizsgálatokat, ezek fókuszában a létesítmény öregedésének kezelése áll.

A reaktortartály esetleges dőlése gondot okozhat, de a süllyedés mértéke várhatóan később sem igényel különleges beavatkozást
Fotós: M. Schmidt János

A fokozott biztonságot szem előtt tartva adta ki az OAH a múlt év végén a paksi atomerőmű 4. blokkjának üzemidő-hosszabbítási engedélyét úgy, hogy abban kiemelt figyelmet kapott a blokk süllyedése. „Az atomerőmű nem családi ház, az állapotát folyamatos mérésekkel kell figyelemmel kísérni” – szögezte le a főigazgató-helyettes. Mint hangsúlyozta, a nagy port kavart „süllyedés” ismert, természetes folyamat, és önmagában nem probléma. Annak csak a következménye (a reaktortartály esetleges dőlése) lehet gond, de az adatok és az előrejelzések alapján a süllyedés mértéke később sem fogja meghaladni a különleges beavatkozást igénylő mértéket.

Az OAH egyébként azért összpontosított a négyből éppen a 4. blokk süllyedésére, mert az van a legközelebb a Dunához, márpedig a folyamatot a talaj tömörödése és a föld alatti vízáramlások befolyásolják.

Az OAH múlt évi további tevékenységét Fichtinger Gyula főigazgató foglalta össze. A hivatalba futnak be például a nukleáris eseményekről, azaz a műszaki problémákról készített jelentések. Tavaly 27 esemény volt, de a főigazgató tájékoztatása szerint ezek egyike sem került fel a nemzetközi (INES) skálára. E jelentéseket a paksi atomerőmű mellett három nukleárishulladék-tároló (a bátaapáti, a paksi és a püspökszilágyi), valamint a BME oktató- és az MTA kutatóreaktora küldheti.

A hivatal tavaly több mint kétezer ellenőrzést végzett, több új tevékenységet ellenőrzött, és építési szakembereket minősített. Öt közmeghallgatást tartott a hulladéktárolók kapcsán. 2017-ben öt létesítmény fizikai védelmi rendszerének járt le az engedélye, ezek helyett az OAH újakat adott ki. „Új terület a programozható rendszerek védelme” – hívta fel a figyelmet Fichtinger Gyula.

Az OAH kiadta az 5. és a 6. paksi blokk telephelyengedélyét – ezt már Hullán Szabolcs ismertette –, és a javaslatára az év végén a fővállalkozó visszavonta egyes felvonulási épületek létesítésiengedély-kérelmét, hogy a hazai előírásokhoz hozzáigazítva adhassa be újra. Ebben az évben várható a két új blokk létesítésiengedély-kérelmének a beadása, e tárgyban közmeghallgatás is lesz.

Paksi Atomerőmű országos atomenergia hivatal atomenergia létesítési engedély
Kapcsolódó cikkek