Cégvilág

Berobbant a lakberendezési piac

Míg korábban az Airbnb-szállás-kiadók, most a lakásvásárlók keresik a lakberendezőket.

Megduplázódott a lakberendezők forgalma Budapesten az utóbbi két-három évben felpörgő lakáspiacnak köszönhetően – nyilatkozta a Világgazdaságnak Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének (LOSZ) elnöke. Rendelésállományuk felfutása az airbnb-zésre felvásárolt lakásokra érkezett megbízásokkal indult be, a rövid távú lakáskiadásra vállalkozók speciális igényekkel árasztották el a magyar lakberendezőket – árulta el a szakmai szövetség vezetője. Miközben gombamód szaporodni kezdtek a belvárosi minilakáshotelek Budapesten, a lakáspiaci tranzakciók száma is megugrott, aminek egyenes következményeként megjelentek az újdonsült tulajdonosok használt és új lakásaikkal a megrendelői oldalon.

Forrás: Shutterstock

A hirtelen felpörgött kereslet hatására egyre növekszik a vállalási idő, mind nehezebb szabad kapacitással rendelkező lakberendezőt találni, azonnali kezdéssel pedig már lehetetlen. Ugyanez igaz a kivitelezőkre, a minőségi munkát végző szakmunkások, azaz burkolók, asztalosok, villanyszerelők, víz- és gázszerelők közül egyre többen vannak, akik 2018-ra már most, januárban nem tudnak több munkát elvállalni. Ács Erzsébet tapasztalatai szerint a kivitelezői kapacitások szűkössége a felújítási piacon is egyértelműen beárazódott: míg korábban a tervezettnél jellemzően 20 százalékkal lett drágább egy-egy komplex munka, a költségtúllépés újabban a 30-40 százalékot is eléri. Emiatt egyre nagyobb létjogosultságot nyernek a piac- és anyagismeretüknek köszönhetően számottevő költségracionalizálásra is képes tervező-lakberendezők. Ugyancsak egyre többen szerződtetnek lakásuk értékesítéséhez lakberendezőt, aki a home staging néven ismert szolgáltatás keretében az átlagízlésnek megfelelően öltözteti fel a lakást, megkönnyítve és meggyorsítva annak eladását.

Új, ugyancsak bővülő piaci szegmens a vásárlási tanácsadás, amellyel elsősorban a felújításra szoruló használt ingatlanok vételét tervezők élnek. A lakásvásárlási láz hatására most sokan futnak bele ugyanis abba a csapdába, hogy a másokra licitálva megszerzett méregdrága ingatlanról utóbb derül ki, hogy arra sokkal többet kell költeni, mint látszott, és az elképzelt átalakítási tervek megvalósítása sem gazdaságos.

Az új építésű ingatlanok kapcsán – mint azt a LOSZ elnöke hangsúlyozta – a minél korábbi szakaszban igénybe vett szakember tud a vevőnek segíteni, mert a személyre szabott és időben történő tervezéssel meg lehet takarítani az utólagos átalakítások költségét.

Sarokszámok

Napjainkban a lakásfelújítás két legdrágább területe a konyha és a fürdőszoba: előbbi 3-4 millió, utóbbi 1,5 millió forint modern gépészettel és korszerű berendezésekkel. | VG

 

lakberendezők LOSZ ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek