Cégvilág

Csupán 2,5 százalékkal túlértékelt a forint árfolyama

Idén januárban 862 forintért kaphatunk egy Big Mac szendvicset Magyarországon, ami 3,43 amerikai dollárnak felel meg – derült ki a The Economist legújabb Big Mac indexéből.

Idén januárban 862 forintért kaphatunk egy Big Mac szendvicset Magyarországon, ami 3,43 amerikai dollárnak felel meg – derült ki a The Economist legújabb Big Mac indexéből. A mutatót egyrészt az egyes országok vásárlóerejének összehasonlítására használják – mivel a szendvics világszerte azonos sztenderdek alapján készül, vagyis egységes termékről van szó –, másrészt az egyes devizanemek alul-, illetve felülértékeltségét is mérik vele, sőt nyers és igazított adatokat is számolnak.

Forrás: AFP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A környező országokban hasonló áron juthatunk egy Big Machez, mint hazánkban, Lengyelországban 2,97 dollárért kapjuk meg a McDonald’s szendvicsét, míg Csehországban 3,81 dollárt kell adnunk érte. Az eurózóna árai viszont magasabbak, itt 4,84 dollárt kérnek egy Big Macért. A statisztika ebben az esetben csalóka, mivel a tagországok között jelentős az eltérés az árakban – a legutóbbi, 2017. júliusi mérésnél Észtországban 3,6, Lisszabonban 3,71, Athénban 3,83 dollár volt az ár átszámítva, a másik oldalon pedig Helsinki 5,21, Róma 4,8 és Párizs 4,68 dolláros ára állt.

 

 

Az index nyers adatai alapján a forint már 2011 óta folyamatosan alulértékelt, 2016 januárja óta 35-40 százalékkal marad el az értéke a dollárhoz képest, a 2018. januári frissítés alapján pontosan 35,1 százalékkal erősebbnek kellene lennie a dollárhoz képest. Az igazított adatok alapján viszont 2015 óta nagyjából a valós értéke szerint alakul a forint dollárhoz viszonyított árfolyama, a legutóbbi adat szerint mindössze 2,5 százalékkal felülértékelt a magyar fizetőeszköz. Hasonló a kép, ha az euróhoz viszonyítjuk a forintot: igazítottan 8,6 százalékos túlértékeltséget, a nyers számok pedig 29,1 százalékos alulértékeltséget mutatnak.

Ezek a világ legdrágább és legolcsóbb hamburgerei

A nyers adatok szerint a leginkább túlértékelt fizetőeszköz jelenleg a svájci frank, 28,1 százalékos túlértékeltséggel a dollárhoz képest, ott 6,76 dollárt kell fizetni egy Big Macért. Ha az igazított adatokat nézzük, akkor viszont Brazíliában a legdrágább a szendvics, 5,11 dollár, amivel 61 százalékos felülértékeltsége van a reálnak. A skála alsó végén Ukrajna áll, ott 1,64 dollár egy Big Mac, ami azt mutatja, hogy 69 százalékkal van alulértékelve a hrivnya a nyers számokat vizsgálva. Az igazított adatok szerint 43,9 százalékkal alulértékelt a hongkongi dollár, mivel ott 2,62 amerikai dollárért kaphatunk egy hamburgert. | VG

 

big mac forint dollár árfolyam
Kapcsolódó cikkek