Cégvilág

A cégek idén már csak elektronikus úton intézhetik adóügyeiket

Komoly változásokkal kell szembenézniük a cégeknek idén, hiszen 2018-tól kizárólag elektronikus úton intézhetnek hivatali ügyeket a gazdálkodó szervezetek – mutat rá a Mazars legfrissebb elemzése. Gyakorlatilag egyetlen cég, egyesület, alapítvány, ügyvédi iroda és egyéni vállalkozás sem fordulhat már hagyományos, papíralapú beadvánnyal az adóhatósághoz és más hivatalhoz.

Az adóbevallások online benyújtása ugyan eddig is jellemző volt a cégekre, év elejétől azonban az elektronikus eljárás kötelező lesz azokban az ügyekben is, amelyekben nincs rendszeresített nyomtatvány – hívja fel a figyelmet közleményében a Mazars.

Év elejétől a hatóságok csak akkor fogadják majd el a beadványokat, ha azokat a megfelelő elektronikus csatornán juttatták el hozzájuk

– emelte ki H. Nagy Dániel.

Forrás: Shutterstock

Legalábbis a jogszabály szerint, miközben az adóhatóság azért egyelőre megengedőbbnek tűnik, és azt kommunikálja, hogy például az online adóellenőrzés csak egy lehetőség.

Az elektronikus iratokat a már megszokott ÁNYK-n (Általános Nyomtatványkitöltő) keresztül lehet továbbítani a felé. Ez természetesen csak azokban az esetekben igaz, amelyekben létezik rendszeresített nyomtatvány. Az adóellenőrzésekhez kapcsolódó levelezéshez éppen január közepén jelentetett meg egy ilyen nyomtatványt az adóhatóság. Más esetekben a megszokott postai út helyett az ePapír szolgáltatással lehet írni a NAV-nak. Az ePapír egy hitelesített levelezéshez, ügyindításhoz használható kormányzati alkalmazás, amellyel szabad formátumban lehet elektronikus levelet küldeni az adóhatóságnak.

Az ePapír levelekhez hitelesített dokumentumokat is lehet csatolni, ezért a cégeknek érdemes felkészülniük az elektronikus dokumentum-hitelesítésre is. Mint H. Nagy Dániel mondta: „a gazdálkodó szervezetek csak így lesznek képesek elektronikus formában a törvény előtt bizonyító erejű magánokiratokat beterjeszteni a hatóságnak”

„Fontos, hogy idén év végéig a cégek cégkapus azonosítása és a képviselők ügyfélkapus azonosítása párhuzamosan működik” – hangsúlyozta H. Nagy Dániel. Így adóügyekben 2018. december 31-ig a gazdálkodó szervezetek nevében eljárhat az ügyintéző (vagy más erre jogosult) is a saját ügyfélkapus tárhelyén keresztül. „Ez természetesen csak akkor tehető meg, ha a cég nevében eljáró magánszemélynek megvan a megfelelő jogosultsága, igaz, ez eddig is elvárás volt” – hívta fel a figyelmet a Mazars adóigazgatója.

A változás fontos eleme az is, hogy a jövőben a NAV (és a többi hivatal is) csak elektronikus úton tarthat kapcsolatot a gazdálkodó szervezetekkel – jegyzi meg a közleményben a Mazars.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Mazars online ügyintézés ePapír Általános Nyomtatványkitöltő
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek