Cégvilág

Jobb üzlet, ha nem működik a szélpark

Az angliai szélfarmtulajdonosok tavaly együtt bő 100 millió fontot kaptak, hogy kikapcsolják a létesítményeiket. Ezzel nagyobb összeghez jutottak, mint ha termeltek volna.

Az elmúlt év során összesen 107 millió fontot kaptak a turbináikat kikapcsoló, így áramot sem termelő angliai szélerőmű-tulajdonosok – írta a Telegraph. A lap által idézett Renewable Energy Foundation (REF) a nyilvánosan hozzáférhető, hivatalos adatok alapján kimutatta: az ilyen szélfarmok minden meg nem termelt megawattóra áram után 70 fonthoz jutnak, a megtermelt után viszont csak 49 fonthoz. Vagyis megkapták az aktuális nagykereskedelmi árat, akár működtek, akár nem, de az utóbbi esetben 40 százalékkal többet.

Forrás: AFP

Az REF úgy tudja, hogy az EDF Energy, a tavaly az egyik legnagyobb leállási pénzhez jutó szélpark (Fallago Rig) tulajdonosa még növelni is szeretné a létesítményét. A leállásokra azért került sor, mert a brit villamosenergia-rendszer nem volt képes kezelni az esetenként extra többletként érkező villamos energiát. Ilyenkor a rendszerirányító jogosult kisebb vagy nulla termelésre utasítani adott erőműveket – és a működésükbe esetleg maga is beavatkozhat –, de azok tulajdonosait e kiesés miatt kompenzálja. Az erőmű-leállításhoz vezető áramtöbblet egyik oka, hogy a rendszerirányító (támogatásként) köteles átvenni a megújuló forrásból származó villamos energiát. Ilyenkor a zölderőműnél jellemzően olcsóbban termelő létesítményt kell „visszaterhelni”, vagyis az intézkedés drágítja az adott országban aznap termelt áram átlagárát.

Így, bár a magyarországi villamosenergia-rendszer például a jelenleginél akár kétszer több szélenergia-kapacitást is tudna kezelni a rendszerirányító Mavir egy korábbi tanulmánya szerint, a rendszerterhelés várható megugrásaira hivatkozva egyelőre nem adható több szélkapacitás létesítésére vonatkozó engedély.

Az angliai eset kapcsán a Telegraph kiemeli, hogy a helyi rendszerirányító, a National Grid által a termelésleállítás kompenzálásáért kifizetett pénzeket végső soron a felhasználók adják össze áramszámláikon keresztül. Ráadásul ez a pénz az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt: a 2012-es összeg még nem érte el a hatmillió fontot. A pénz legnagyobb részét a skóciai partok közelében működő (illetve nem működő) szélfarmoknak fizették. Míg az angliai kormány már fékezi az újabb szárazföldi szélerőművek telepítését, a skóciai még ösztönzi a területet.

Az REF csalásnak minősíti, hogy több pénz jár a szélfarmok leállításáért, mint működtetéséért. A National Grid szerint viszont még mindig a kompenzáció fizetése a leggazdaságosabb megoldás a zöldenergia növelésének ösztönzésére.

Magyarországon ritka, mint a fehér holló

A hazai szélparkok közül a rendszerirányító mindössze egy működésébe tud beavatkozni (a többinél nem adottak a műszaki feltételek), és ezt az egyet is csak két-három alkalommal állította le az elmúlt években a Világgazdaság értesülése szerint. Kompenzáció ilyenkor Magyarországon is jár, nagysága azonos azzal a pénzzel, amelyet a szélpark tulajdonosa akkor kapna, ha a kötelező átvételi rendszerben termelne. | VG

 

szélerőmű energia szélpark
Kapcsolódó cikkek