Cégvilág

Két japán autógyár Alabamába tart

Az alabamai Huntsville városban létesít közös összeszerelő üzemet a Toyota és a Mazda japán autógyártó, a termelés 2021-ben indulhat.

Az alabamai Huntsville várost választotta új üzeme helyszínének a Toyota és a Mazda – értesült a Reuters. A Toyota és a Mazda még tavaly augusztusban jelentették be, hogy 1,6 milliárd dolláros beruházással közös összeszerelő üzemet létesítenek az Egyesült Államokban. Az üzem felépítésére az elektromos járműtechnológia fejlesztésének céljával folytatott együttműködésük keretében kerül sor. A két cég együttműködése kiterjed egyébként a részvénycserére is. A létesítendő üzem pontos földrajzi elhelyezkedését tavaly augusztusban még nem közölték.

Toyota Corolla; Fotó: AFP

Az üzem termelési kapacitása 300 ezer autó lesz és mindkét márka modelljeit gyártani fogják, konkrétan a Toyota Corollát és a Mazda új SUV crossover modelljét. A gyár négyezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és 2021-ben kezdi meg a termelést.

Alabama állam és a két érintett cég várhatóan még szerdán megteszi a hivatalos bejelentést.

Alabamában jelenleg három nagy autógyártó, a német Daimler, a japán Honda és a dél-koreai Hyundai működtet összeszerelő üzemet. Emellett Huntsville városban található a Toyota motorgyára, amelyben évente 702 ezer motort állítanak elő.

A Daimler tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a korábban tervezettnél 1 milliárd dollárral többet költ alabamai gyártókapacitásának bővítésére.

Az új autógyár politikai támogatást biztosíthat Trump elnöknek, aki folyamatosan arra buzdítja az autógyártókat, hogy az Egyesült Államokban építsenek gyárakat és ezáltal hozzanak létre új munkahelyeket. Donald Trump amerikai elnök 28 százalékpontos előnnyel nyert a 2016. novemberi elnökválasztáson Alabamában.

 

japán autógyártók USA Toyota Mazda Alabama
Kapcsolódó cikkek