Cégvilág

Kkv-knak nyújt egyedülálló lehetőséget a STORM Projekt

A STORM, „Industrial Symbiosis for the Sustainable Management of Raw Materials” az EIT KIC Nyersanyagtudományi hálózat projektje, amely elsősorban a vállalkozásokat célozza meg, beleértve a KKV-kat, ipari parkokat és a felelős hatóságokat is. A 7 európai országban működő 11 konzorciumi partner összehangoltan és hatékonyan működik szinte egész Európában. A nemzetközi hálózat többek között a nyersanyag feldolgozáshoz szükséges infrastruktúrát és ipari szimbiózist biztosít a résztvevő vállalkozásoknak.

A nemzetközi kutatóközpontok szolgáltatás-portfóliói révén a STORM projekt célja egy hosszú távú, önfenntartó, hatékony hálózat kiépítése, amely ügyfelei részére innovatív és az üzleti tevékenységeiket támogató szolgáltatást biztosít a nyersanyagtudományokhoz kapcsolódóan – írja közleményében a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.

A Raw Materials KIC által támogatott projektek keretében különböző nyersanyagtudományhoz kapcsolódó szolgáltatás-portfóliókat hoznak létre nemzetközi szinten a kutató intézetek és vállalkozások. A STORM esetében kifejezetten az ipari szimbiózishoz felhasználható szolgáltatásokat nyújtanak a konzorciumi tagok, még pedig olyan módon, hogy felmérik egymás szakértelmét és kompetenciáit, amelyekkel a vállalkozásokat segítik. Mint írják,

a hálózati szinten megvalósuló együttműködés energiahatékonyságot, a környezeti hatások minimalizálását és a gazdasági fenntarthatóságot biztosítja.

A magas szintű szakértelem ahhoz szükséges, hogy a résztvevő vállalkozások felsőbb szintre léphessenek a hulladékfeldolgozás hierarchiájában.

A STORM projekt megvalósulása Magyarországon

A projekt megvalósulását Magyarországon a szakmai tapasztalattal, kutatói infrastruktúrával, saját termék és szolgáltatási portfólióval rendelkező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. (BZN) segíti. A kutatóközpont fő célja a hazai vállalatok hatékonyságának növelése a sikeres innováció és technológiatranszfer révén, szoros együttműködésben vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel.

Kiemelt célunk, hogy az internacionális szereplők egyre nagyobb volumenben bízzanak meg minket megrendelésekkel. Gondolok itt elsősorban infokommunikációs és smart technológiákra, gyártásoptimalizálásra, vagy épp környezeti deklarációra (LCA)

– emelte ki Pál a kutatóközpont nemzetközi üzletfejlesztési menedzsere.

„A nemzetközi térben a legfőbb versenyelőnyünk a kiváló ár-érték arányunk, amelyekkel teljesítjük a piaci megrendeléseket” – fűzte hozzá a szakember.

A két éve futó STORM projekt jövőre tervezett elsődleges célja, hogy ezt a szolgáltatáscsomagot ténylegesen eljuttassa a vállalkozásokhoz, és nemzetközi szinten is működővé tegye a szolgáltatási modellt, amely során együttműködést alakít ki a kutatóintézetek és vállalkozások között. „Olyan cégeket is keresünk, akik még nem vettek részt a programban, vagy még nem foglalkoztak ipari szimbiózissal, de van hulladékuk, amit nem pénzért szeretnének egy lerakóban elhelyezni, hanem hasznosítani azt és bevételt generálni belőle” – mondta Kurucz Katalin, a STORM projekt vezetője.

A Bay Kutatóközpontnak gyakorlatilag az a célja, hogy egyrészről megtalálja ezeket a cégeket, másrészt feltérképezze azt, hogy milyen szakértelemre van szükségük az ipari szimbiózissal kapcsolatos tevékenységük elkezdéséhez. Ebben a folyamatban a Bay és a STORM többi konzorciumi tagja szolgáltatóként működik közre.

Bay Zoltán Kutatóközpont STORM Projekt kkv
Kapcsolódó cikkek