Cégvilág

A növekedés negyede a bérmegállapodásnak köszönhető

A magyar gazdaság jó irányba halad, de ahhoz, hogy megőrizzük eredményeinket, érdemes áttekinteni, milyen kihívások és feladatok állnak előttünk – jelentette ki Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Világgazdaság Gazdasági Kilátások 2018 című konferenciáján.

A legfrissebb adatok tükrében minden eddiginél jobban látszik, hogy eredményes volt a kormány béremelési programja. A magyar gazdaság tavaly a szezonalitás és a munkanaptárhatásokat figyelembe véve 12 éve nem látott gyorsasággal, 4,2 százalékkal bővült – fogalmazott az államtitkár.

A folyamatokat áttekintve a növekedés széles bázison nyugszik: az egyes részfolyamatok is kedvezőek, hiszen nem eladósodás révén növekszik a gazdaság. Alacsony az államháztartási hiány , csökken az államadósság, ami jelenleg a körülbelül 72-73 százalékát teszi ki.

A magyar gazdaság növekedése erőteljes és fenntartható.

A tavalyi növekedés negyede, mintegy 1 százalékpontos növekedés a bérmegállapodásnak köszönhető – hangsúlyozta Rákossy Balázs. Elmondta, hogy mindössze 15 hónap telt el a megállapodás óta, de már most 25 százalékkal magasabb a és 40 százalékkal a garantált bérminimum.

Rákossy Balázs, az NGM államtitkára a Világgazdaság konferenciáján
Fotó: Kallus György

A megállapodás hatásai a vártaknak megfelelően alakultak. Kiemelte, hogy csökkent a a közmunkaprogramból is tízezrek léptek ki, és helyezkedtek el az elsődleges munkaerőpiacon.

Az államtitkár több munkaerőpiaci adat közül kiemelte, hogy a versenyszférában 570 ezer fős létszámbővülés volt az elmúlt tíz évben.

Az idei évre a tavalyihoz képest is magas növekedést várunk – mondta az államtitkár. Hozzátette: a tavalyi növekedésben kiemelkedő szerepe volt a kormányzat gazdasági bővülést serkentő intézkedéseknek:

  • az adócsökkentésnek,
  • a munkavállalás támogatásának,
  • és az iparfejlesztésnek.
  • 2010 óta az adópolitika fókuszában a fogyasztást terhelő adók növelése, illetve a munkát terhelő adók csökkentése áll

    – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarországon a maga 9 százalékával a legalacsonyabb a társasági az Európai Unióban, míg a 15 százalékos ezüstérmes az EU tagországaiban.

    Rákossy Balázs, az NGM államtitkára a Világgazdaság konferenciáján
    Fotó: Kallus György

    A és a kiva szerepét is hangsúlyozta: minden negyedik, mintegy negyedmillió vállalkozó él ma ezekkel. Tavaly még tovább könnyítettük a kkv-k helyzetét: már havi 1 milliós bevételnél is lehet ezt az adónemet használni – tette hozzá.

    A több mint négy éve indított munkahelyvédelmi akciótervről elmondta: a kormány célja, hogy mindenki aki tud, és akar, az dolgozzon. Cél a teljes foglalkoztatás elérése – tette hozzá. 2013-tól 2017 decemberéig a versenyszférában 610 milliárd forintnyi kedvezményt vettek igénybe a munkaadók.

    Az iparfejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy

    a kormány célja a gazdasági termelékenység javítása,

    a megfelelő szaktudással rendelkező munkások arányának emelése, valamint a kkv-k szerepének erősítése.

    Az erőforrásokat az innovatív ágazatokba kell irányítani, amihez meg kell teremteni a megfelelő intézményi hátteret – fogalmazott az államtitkár.

    GDP VG-konferencia Rákossy Balázs NGM növekedés
    Kapcsolódó cikkek