Cégvilág

Átadták Győrött a legújabb duális képzési központot

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. összesen 420 milliós értékű beruházással építette fel duális képzési központját, a fejlesztés 180 millió forint kormányzati támogatással valósult meg. A vállalatnál duális képzés keretében összesen 10 szakmát oktatnak – hangzott el a képzési központ átadó ünnepségén, melyen Varga Mihály gazdasági miniszter is részt vett.

A kormány célja, hogy minél több vállalat és tanuló vegyen részt a duális képzésben – mondta Varga Mihály a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. Duális Képzési Központjának átadóján. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a vállalati tanműhelyek hosszú távon is biztosíthatják a vállalkozások számára a munkaerő utánpótlását, ami a mai gazdasági környezetben egyértelmű versenyelőnyt jelent.

A tárcavezető elmondta, hazánknak fontos partnerei az olyan vállalatok, mint a győri Nemak, mert a világ élvonalába tartozó technikával dolgoznak, beruházásaikkal folyamatosan bővítik és korszerűsítik a termelésüket, emellett jelentős mértékben támaszkodnak a magyar beszállító vállalkozásokra.

Varga Mihály kitért arra is, hogy a magyar gazdaság eredményei az utóbbi években egyre erősödtek, a tavalyi év negyedik negyedévében már 4,8 százalékkal, 2017 egészében pedig 4,2 százalékkal emelkedett a magyar gazdaság teljesítménye. Mint mondta, időben visszatekintve is kiemelkedő teljesítmény ez, mivel a KSH 12 éve nem mért ennél nagyobb mértékű bővülést.

Fontos különbség ugyanakkor az akkori időszakkal szemben, hogy a növekedés most biztos alapokon nyugszik, nem az eladósodás táplálja. A nemzetgazdasági miniszter közölte, miközben közel 13 százalékkal emelkedtek a bérek, és a rendszerváltás óta nem látott, 4 százalék alatti szintre mérséklődött a 2016 és 2017 között 90 ezer fővel bővült az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma.

Az eredményekből Győr-Moson-Sopron megye is kivette a részét, az országos átlagnál gyorsabb ütemben fejlődött a 2010 óta eltelt időszakban. A munkanélküliségi ráta 7 százalékról 1,6 százalékra mérséklődött, ami Veszprém megyéhez hasonlóan a legalacsonyabb az országban – tette hozzá a miniszter.

A Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. összesen 420 milliós értékű beruházással építette fel Duális Képzési Központját, a fejlesztés 180 millió forint kormányzati támogatással valósult meg. A vállalatnál duális képzés keretében összesen 10 szakmát oktatnak, a járműipari fémalkatrészgyártón túl elsősorban szerszámkészítő, fémmegmunkáló és karbantartási technikusi mesterségeket.

Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. fémalkatrészgyártó Győr-Moson-Sopron megye szerszámkészítő munkaerőpiac duális képzés
Kapcsolódó cikkek