Cégvilág

Rendkívüli adatszolgáltatást írt elő a MEKH a kis napelemeseknek

A korábbinál szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük azoknak, akik fél megawattosnál kisebb teljesítményű napelemekkel akarnak – támogatással – áramot termelni.

Az új követelmények a február 2-i Magyar Közlönyben jelentek meg, 7-én léptek hatályba. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig hétfőn jelezte: február 22-ig várja a KÁT (kötelező áramátvételi) jogosultságú, a fenti körbe tartozó napelemes áramtermelőket, hogy igazolják: jogosultak az adott helyszínen naperőmű létesítésére, beruházásukat a felelős építész- vagy villamosmérnök megvalósíthatónak tartja, valamint tájékoztatta őket a területileg illetékes úgynevezett hálózati engedélyes arról, hogy milyen feltételekkel csatlakozhatnak a hálózatára. Végül nyilatkozniuk is kell a villamosenergia-termelés megkezdésének tervezett időpontjáról.

Néhány esetben a termelő mentesül a soron kívüli adatközlés alól
Fotó: Mészáros János

Néhány esetben a termelő mentesül a rendkívüli adatszolgáltatás alól. Ilyen, ha a beruházása már elektronikus naplózás mellett megkezdődött, vagy ha műszakilag le is zárult, illetve ha azt rendeletével a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította.

Automatikusan mentesülnek az adatszolgáltatási kötelezettség alól azok a KÁT-termelők, akik 2018. február 1-jéig megkezdték a kötelező átvétel keretében való értékesítést, vagy akiknek a kötelező átvételi jogosultságát visszavonták, továbbá azok, akik meg sem kezdték a megadott határidőre a termelést, és nem is kezdeményezték a határidő meghosszabbítását.

kát kiserőmű MEKH
Kapcsolódó cikkek