Cégvilág

Elszabadultak az ingatlanárak a pesti filmforgatási helyszíneken

A népszerűbb fővárosi filmforgatási helyszínek környékén nem ritka az 1-2 millió forintos négyzetméterár, a szuperprodukciókban felbukkanó helyszínek közül például a Gozsdu-udvarban 1 millió forintba, a Nyugati pályaudvar mellett 750 ezer forintba kerül egy négyzetméter – írja közleményében az ingatlan.com.

Budapest kifejezetten népszerű nemzetközi filmes körökben, amire jó példa, hogy részben itt készül a 2019-ben mozikba kerülő James Cameron nevével fémjelzett legújabb Terminátor film is. Ez a népszerűség megmutatkozik az ingatlanok áraiban is, a gyakori filmforgatási helyszíneken ugyanis a négyzetméterárak messze meghaladják a tágabb környékre jellemző átlagárakat - áll az ingatlan.com Oscar-gála alkalmából készített összeállításában.

A belvárosi helyszínek közül a Szabadság tér a legdrágább, ahol március elején az átlagos négyzetméterár 1,6 millió forint volt.

A Lánchíd pesti hídfője is kedvelt forgatási helyszín, a Kém című filmben is megjelenő Gresham-palota közelében bőven 1 millió forint feletti összeget kérnek egy négyzetméterért az eladók.

Az ötcsillagos hoteleknek is helyet Apáczai Csere János utcában 1,5 millió forintért kínálják a lakások négyzetméterét, a Bazilika melletti Sas utcában szintén 1,5 millió forintnál tartanak az átlagárak.

Forrás: MW

A Bazilika mellett lévő Hercegprímás utcában viszont valamivel olcsóbban lehet lakáshoz jutni, az átlagos négyzetméterár itt kevéssel haladta meg az 1 millió forintot. Több filmforgatás volt korábban az Andrássy úton és környékén, ahol március elején az átlagos négyzetméterárak 908 ezer forintnál jártak. A filmekben egyre gyakrabban feltűnő Opera környékén a Dalszínház utcában és a Hajós utcában 850-900 ezer forintos négyzetméterárakra kell készülni.

Brad Pitt és Robert Redford szereplésével forgatott Kémjátszma az Astoria mellett több ikonikus budapesti helyszínnel, például a Nyugati pályaudvarral és a Gozsdu-udvarral pótolta Berlint. A Nyugati tér mellett lévő Jókai utcában az ingatlan.com összeállítása szerint 750 ezer forint körül van az átlagos négyzetméterár, míg a Gozsdu-udvarban 1 milliónál jártnak az árak.

A közelben lévő Wesselényi vagy a Síp utcában viszont 600 és 700 ezer forint közötti négyzetméterárakon hirdetik a lakásokat.

Barátságosabb árak találhatóak még a Kiskörút közelében, például a Fővám téri vásárcsarnok szomszédságában, ahol szintén voltak filmforgatások, a Mária utcában és a Horánszky ucában például 500-600 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

 

filmforgatás Budapesti ingatlanár Hollywood pesti belváros
Kapcsolódó cikkek