Cégvilág

Megépítik az első magyar Cravo-házat Zalában

Letették az alapkövét a gazdaság- és turizmusfejlesztési ötleteket segítő Mura nemzeti program első jelentős gazdaságfejlesztési beruházásának – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Több mint egymilliárd forintos gazdaságfejlesztési beruházás valósul meg a Zala megyei Nagyrécsén, a Hivekovics családi gazdaságban megépülő Cravo-ház a Mura nemzeti programban jön létre – közölte az agrártárca.

Ez a program első jelentős eredménye – mondta el Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a növényház alapkőletételén. Hozzátette, hogy

a Mura nemzeti program a gazdaság- és turizmusfejlesztési ötleteket segít megvalósítani, és támogatja a vidékfejlesztési pályázatokat.

Egyebek mellett málnát is termesztenek Hivekovics családi gazdaságban
Fotó: Kovács Tibor/illusztráció

A Cravo-ház egy Magyarországon még nem ismert új technológia, amely az üvegház versenytársa. Ezt üveg helyett okos megoldással működő, fűthető fólia fedi, és teljesen automatizált. Ideális klímát teremt a növényeknek, segítségével nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat lehet termelni – áll az FM közleményében.

A termelői közösség a több mint 1 milliárd forintos beruházásához közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyert el.

A Mura program a nagykanizsai és a letenyei járás 80 településére terjed ki.

A Hivekovics Családi Gazdaság 65 hektáron termel áfonyát, feketeszedret, málnát és körtét, itt termelik meg a belföldi áfonyafogyasztás felét, a tervek szerint néhány éven belül kielégítik a teljes magyarországi áfonyaszükségletet.

A Vidékfejlesztési programban 76 milliárd forintot különítettek el a fiatal gazdák támogatására.

 

Földművelésügyi Minisztérium Cravo-ház Mura nemzeti program Nagy István vidékfejlesztés
Kapcsolódó cikkek