Cégvilág

Negyedáron utazhatnak a cseh diákok és nyugdíjasok

A vasúton és az autóbuszokon is 75 százalékos kedvezménnyel utazhatnak majd a cseh diákok és a nyugdíjasok június 10-től – így döntött kedden az ügyvezető cseh kormány.

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a Twitteren azt írta, a döntés a 26 éven aluli diákokat és a 65 éven felüli nyugdíjasokat érinti.

A hat éven aluli gyermekek továbbra is ingyen utazhatnak mindenütt, míg az egészségkárosultaknak megmaradnak az eddigi kedvezmények

- tette hozzá Babis.

Forrás: AFP

A kedvezményes jegyvásárláshoz elég lesz a személyi igazolvány felmutatása.

Az államkasszát a kedvezményes utazás biztosítása évente 5,83 milliárd koronával (mintegy 70 milliárd forinttal) terheli meg. Az idei költségvetési kiadást 3,26 milliárd koronára becsülték, s azt a kormány pénzügyi tartalékából biztosítják.

Ugyanakkor a személyszállító vállalatoknak lehetőségük lesz arra, hogy bizonyos járatokon ne engedélyezzék a kedvezményes utazást aminek különböző okai lehetnek, például a járatok túlterheltsége.

Dan Tok cseh közlekedési miniszter becslése szerint azonban az ilyen járatok várhatóan az összes járatnak mindössze néhány százalékát fogják alkotni. Várható esetként a Prága-Bécs közötti gyorsvonatokat vagy a Prága környéki helyi érdekű vasutat említette.

Csehország utazási kedvezmény diákok nyugdíjasok
Kapcsolódó cikkek