Cégvilág

Tízmilliárd forintból fejleszthetik országszerte a szülészeti osztályokat

Infrastruktúra-fejlesztésre, tanfolyamokra, képzésekre is pályázhatnak az egészségügyi intézmények, mivel a kormány családbarát szülészetek kialakításáról döntött.

Heteken belül megjelenik a pályázat, amelyen keresztül a kormány tízmilliárd forint költségvetési forrást biztosít a hazai szülészeteknek, többek között azért, hogy közülük minél több megszerezze a bababarát minősítést – jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. A pályázati forrást két lépcsőben hirdetik meg, és 2018–2019-ben pályázhatnak rá az egészségügyi ellátórendszerhez tartozó intézmények – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fotó: Kovács Erzsébet

A 78 magyarországi állami finanszírozású szülészet közül 19 rendelkezik a bababarát kórház minősítéssel, de Budapesten csak az Egyesített Szent István és Szent László Kórház tartozik ebbe a körbe. A vidéki kórházak közül többek között a miskolci, a szolnoki, a székesfehérvári, a pécsi, a siófoki és a zalaegerszegi szerezte meg a minősítést.

A bababarát kórház kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet az UNICEF-fel közösen. A cím megszerzéséhez egy tíz pontból álló kritériumrendszernek kell megfelelniük a szülészeteknek. Többek között meg kell tanítani az anyákat a szoptatás technikájára, de biztosítani kell az úgynevezett rooming in szolgáltatást is, ami annyit jelent, hogy az anyát és a babát a nap 24 órájában együtt helyezzék el, hogy az első pillanattól kezdve egymásra tudjanak hangolódni.

A mostani előterjesztés négy pillérre épül – hangsúlyozta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Az egyik pillérében a várandósok gondozásának fejlesztésére és a szülésfelkészítések támogatására lehet pályázni. Egy másik pillérben az egészségügyi dolgozók képzésére kaphatnak forrásokat az intézmények, és a szülészetek infrastruktúrájának fejlesztésére is pályázhatnak a kórházak.

Tény, hogy a császármetszések aránya nemzetközi összehasonlításban is magas Magyarországon – reagált lapunk felvetésére Novák Katalin. Ennek kapcsán hangsúlyozta, a mostani előterjesztés célja, hogy a lehető legnagyobb biztonságot és szabadságot adják meg az anyáknak, ezáltal csökkenjen a műtéttel végződő szülések száma is.

Magyarországon száz szülésből 38,7 végződik császármetszéssel, ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD tagországai között a hetedik legmagasabb mutató. Hazánkban több mint 10 százalékkal magasabb a császármetszéssel végződő szülések száma, mint Csehországban, és 6 százalékkal több, mint Ausztriában, a magyar adat az EU-átlagot is 8,5 százalékkal meghaladja – derül ki az állami egészségügyi ellátórendszer adataiból.

Novák Katalin családbarát szülészet szülészet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügy
Kapcsolódó cikkek