Cégvilág

Tízmilliárdok hiányoznak a gyógyszerkasszából

A nettó gyógyszertámogatási kiadásokban nem jelentkezett pozitív előrelépés, sőt GDP-arányosan a V4 országai közül egyedül Magyarországon csökkent ez a mutató.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint 20-30 milliárd forinttal kellene kiegészíteni a gyógyszerkasszát, így elérve a visegrádi országok (V4) nettó gyógyszerkiadásának átlagát.

Holchacker Péter, az egyesület igazgatója egy keddi, budapesti sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy

a magyar gazdaság tavaly négy százalékkal növekedett, ami az egészségügyi kiadások emelkedésében is megmutatkozott, de a nettó gyógyszertámogatási kiadások nem követik ezt a trendet, sőt GDP-arányosan a V4 országai közül egyedül Magyarországon csökkent ez a mutató.

Összehasonlításul:

a szlovák gyógyszerköltés a 1,6 százalékát, a cseh 1,25 százalékát teszi ki, a magyar támogatások a GDP 1,1 százaléka alatt maradnak – mondta.

Az igazgató szerint javítani szükséges a jelenleg elég hosszadalmas gyógyszerár-támogatási és gyógyszerbefogadási rendszeren.

Fotó: AFP PHOTO / LOIC VENANCE

Holchacker azt mondta, hogy Magyarországon legutóbb 690 nap volt az érdemi gyógyszerbefogadási idő, miközben a V4-országokban ez átlagosan kevesebb mint fél év. A szlovák rendszerben 180 nap, a csehországiban 165 nap alatt megy végig a folyamat. Ráadásul az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által törzskönyvezett új készítményeknek csak mintegy 40 százaléka ér el egyáltalán Magyarországra.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadása azért is kiemelten fontos, mert mintegy hetven olyan modern fejlesztésű, hatékony gyógyszer és terápiás eljárás van Magyarországon tb-befogadási várólistán, amely a többi közt a sclerosis multiplex, az asztma, a szívelégtelenség, más szív- és érrendszeri problémák, a gyomor-, a vastagbél-, az emlő- és a tüdőrák meghatározott altípusainak terápiájában jelent segítséget a betegeknek.

gyógyszertámogatás egészségügy Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete
Kapcsolódó cikkek