Cégvilág

Acélba vésik Donald Trump nevét

Négy évre elnyújtott, 14 százalékos béremelésről és a bónuszok növeléséről egyezett meg szakszervezeteivel a legnagyobb amerikai acélgyártó, a US Steel.

Ilyen jelentős bérmegállapodásra hat éve nem példa. Akkor három évre évi 1,5 százalékot alkudtak ki, majd 2015-től befagyasztották a béreket a zuhanó acélárakra hivatkozva. A Reuters emlékeztet arra, hogy az importvám bevezetésével megemelkedő árak és a gazdasági konjunktúra tette lehetővé a bérrendezést, így az szegről-végről a Trump-kormányzat eredménye.

Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/Saul Loe

Nem véletlen, hogy Wilbur Ross kereskedelmi miniszter a minap fel is szólította a gyártókat, hogy a washingtoni intézkedésekkel nyert profitjukat osszák meg a dolgozóikkal. A US Steel adózás előtti profitja 60 százalékkal bővült a második negyedévben.

A cég kilátásait azonban beárnyékolhatja, hogy június óta az amerikai acélárak 10 százalékkal csökkentek, és egyre nő az esélye annak, hogy az autóipar is a vámvita áldozatává válik

– mondta a Reutersnek Seth Rosenfeld, a Jefferies nyersanyagpiaci elemzője, aki a gépkocsik iránti kereslet csökkenését is a veszélyforrások közé sorolta.

Donald Trump elnök a márciusban az alumíniumra kivetett 10 százalékos általános védővámmal, valamint a globális piacvezető orosz Ruszal ellen hozott kereskedelmi-pénzügyi szankciókkal a legnagyobb hazai gyártót, az Alcoát is versenyelőnyhöz segítette. A harmadik negyedévben nettó 27 millió dollárt köszönhet a cég a vámoknak, ám a vasasokkal ellentétben az Alcoa a többletforrásait rendkívüli béremelés helyett egy 200 millió dolláros keretösszegű részvény-visszavásárlásra fordítja. Igaz, eközben 160 millió dollárral feltöltötte a vállalati nyugdíjalapot. Forgalma éves összevetésben 14,4 százalékkal 3,39 milliárd dollárra nőtt, a 119 milliós kiigazított nyereség viszont 12 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Donald Trump US Steel Alcoa védővám
Kapcsolódó cikkek