Cégvilág

Talajt és kapcsolatokat építenek Kínában

Ritkaságszámba megy, hogy a kínaiak külföldi céget bízzanak meg környezeti problémáik kezelésével, az pedig egészen egyedülálló, hogy magyar céget is bevonjanak a vonatkozó helyi szabályozás előkészítésébe. Az Envirotis pár év kapcsolatépítés után mindkettőt elmondhatja magáról.

Kína nem egyszerű hely még az európai cégeknek sem, viszont jelentősen megkönnyíti a dolgot, ha ők szeretnének valamit, és nem fordítva

– mondta a Világgazdaságnak Vandlik Antal, az Envirotis Holding Zrt. piaci divíziójának igazgatója.

A környezeti kármentesítéssel és hulladékgazdálkodással foglalkozó csoport néhány éve kezdett kapcsolatépítésbe Kínában, melyben a magyar külügy is segítette őket. Az igazi nóvumnak számító biodegradációs technológiájuk ugyanakkor olyannyira felkeltette a Kína high-tech központjának számító dél-kínai Sencsen városvezetésének érdeklődését, hogy tavaly maguk jelentkeztek be a magyar cégnél.

Kínában ugyanis a korábbi intenzív iparosítás és a mezőgazdaságban használt vegyi anyagok túlzott használata miatt jelentős kihívást jelent a szennyezett földterületek magas aránya, a magyar cég pedig épp a kármentesítés területen rendelkezik több évtizedes tapasztalattal.

A cég végzi az almásfüzitői vörösiszap-tározók rekultivációját is
Fotó: Envirotis

A vállalat technológiájával különböző hulladékanyagokból – szennyvíziszapból, olajos szennyeződésekből, különböző égetői salakokból – a talaj pótlására alkalmas anyagot tudnak előállítani, melyen pár év elteltével arborétumszerű növényzet is meg tud telepedni.

Ami a természetben több száz, esetleg ezer év alatt történne meg, azt mi organikus úton meg tudjuk gyorsítani egy nagyságrendileg fél éves folyamattal

– ismerteti a több mint harminc éve fejlesztett technológiájuk lényegét Vandlik.

Nem hitték el, hogy vörösiszap is van a talpuk alatt

Ezt a kármentesítő eljárást alkalmazzák a gondozásuk alatt lévő almásfüzitői vörösiszap-tározóknál is, a kínai vendégeket is ide vitték először.

A kínaiak nem hitték el, hogy hol szálltak ki, úgy kellett őket meggyőzni, hogy a talpuk alatt pár méterrel vörösiszap is van

– meséli Vandlik. Innentől kezdve mélyült el a kínai kapcsolatépítés. A cég képviselői többször jártak Kínában, és a kínaiak is többször utaztak Magyarországra, egész magas szinten folytatnak a mai napig egyeztetéseket.

Vandlik Antal, az Envirotis Holding Zrt. igazgatósági tagja (b1) Huang Minnel, Sencsen polgármester-helyettesével (b2) és a kínai város közműcégeinek vezetőivel
Fotó: Envirotis

Többek között járt náluk Sencsen közműhálózatért, közlekedésért és fejlesztésekért felelős polgármester-helyettese, de a helyi közműcégek vezérigazgatóival is tárgyaltak.

Az együttműködés részeként tavaly nyáron kezdtek bele egy olyan kísérleti folyamatba, amely során már a sencseni, szubtrópusi klimatikus viszonyokra és az ottani hulladékanyagokra adaptálják technológiájukat.

Emellett szerepet vállalnának a 70 milliós sencseni régió vizeinek tisztításában is, ahol még mindig kihívást jelent a szennyvíziszap megfelelő kezelése.

Közben Peking környékéről, a Kína legfőbb mezőgazdasági központjának számító északkeleti tartomány képviselőitől is kaptak megkereséseket, de több volt állami bányászati céggel is tárgyalnak projektekről, itt leginkább sérült, lefedetlen meddőhányók pacifikálásában, faunásításában tudnak segíteni.

Fotó: Envirotis

Nem lehet egyből előjönni a farbával

Ha minden nagyon gyorsan megy, akkor is legalább még 1-2 évre van szükségük, mire az első projektjük fizikai munkálatai elindulnak, mivel ilyen környezetüggyel kapcsolatos tevékenység hosszabb előkészítést igényel és többlépcsős engedélyezési folyamatokhoz van kötve.

De egyébként sem lehet a kínaiaknak egyből előjönni a farbával, hanem előbb a bizalmukat kell elnyerni

– hangsúlyozza az Envirotis piaci divíziójának igazgatója a kínai üzletkötési szokások kapcsán.

A piacszerzést bonyolítja, hogy Kínában állami vagy önkormányzati megrendelést külföldi cég egyedül még mindig nem tud elnyerni, hanem minimum kínai vegyesvállalatnak kell lenni. Sok esetben nem is egy céggel, hanem egy másfajta megoldással, másfajta technológiával versenyeznek. A helyi cégekkel pedig mindenképp együtt kell működni, már csak a helyismeret, a jogszabályismeret, valamint a kapcsolatok miatt is.

A törvényalkotásból is kiveszik a részüket

Hogy a magyar vállalatot komolyan veszik Kínában, azt az is jelzi, hogy tanácsadóként a helyi jogszabályalkotásból is kivehetik a részüket.

Az Envirotist ugyanis meghívták abba az európai és amerikai szakértőkből álló szűk szakmai stábba, amely a Kínai Földtudományi Egyetem koordinálásával az új kínai környezetügyet szabályozó törvény előkészítésében vesz részt.

A környezetügy egyre nagyobb hangsúlyt kap az ázsiai országban, eddig azonban hiányzott a megfelelő szabályozás, különösen a talajszennyezés területén, ahol számos alapvető kérdés vár regulációra.

Fotó: Envirotis

Ezt pótolnák a tervek szerint idén tavaszra elkészülő új törvénnyel, melyben rögzítenék például „a szennyező fizet” elvet, de arról is döntenének, hogy amennyiben külső forrás szükséges a probléma megoldására, akkor ennek finanszírozása helyi szintű legyen, vagy pedig egy központi állami büdzsé próbálja ezt megoldani – sorolja a főbb tisztázandó feladatokat Vandlik.

Ahol előnyt jelent a kelet-európai tapasztalat

A közép-kelet-európai látásmód Kínában bizonyos szempontból még előnyt is jelent az amerikai vagy a nyugat-európaihoz képest, lévén vannak olyan tapasztalataink, melyek nagyon hasonlóak a kínaiakéhoz. Mivel nem olyan régen változott a két ország gazdasági berendezkedése, és a két ország korábbi iparszerkezete közel állt egymáshoz, így a környezetet érintő problémák is sok esetben egybeesnek.

A hasonló múltunk miatt sokszor hamarabb tudjuk megérteni a kínaiak gondjait, és tudunk az ő igényeire szabott megoldást kínálni, mint a nyugatiak

– magyarázza Vandlik.

Az Envirotis csoport jelenleg mintegy 300 főt foglalkoztat, a vállalatcsoport forgalma 2017-ben elérte a tízmilliárd forintot. A kínai terjeszkedés kapcsán jelenleg az elsődleges céljuk a technológiájuk helyi környezetben való kipróbálása, alkalmazhatóságának bizonyítása a partnerek felé. „Egy folyamat elején járunk, jelenleg a jövőbeli lehetőségek építésén van a hangsúly” – mondja Vandlik Antal.

Sencsen hulladékgazdálkodás vörösiszap biodegradáció Kína Envirotis Holding Zrt.
Kapcsolódó cikkek