Milyen változást jelent majd önnek az Unilevernél az új munkakör?
Az Unilevernél 1996-ban kezdtem dolgozni, és mindig nagy szenvedélyem volt a jégkrém. Számos pozícióban és országban dolgoztam már Észak-Amerikától Nagy-Britannián át egészen Hollandiáig. Az elmúlt három évben az európai jégkrém- és teaüzletág vezetőjeként húsz piacért voltam felelős. Valójában többet dolgoztam külföldön, mint Olaszországban, egész életemben utaztam, apám diplomata volt, ezért a gyerekkoromat Brazíliában és Venezuelában töltöttem, most pedig a családommal Magyarországra költözöm. Az Unilever vezetői azért választottak erre a pozícióra, mert nagy tapasztalatom van a jégkrémpiacon, a vállalatnál pedig olyan területre helyezik a tehetséges, speciális tudású vezetőket, ahol nagy a növekedési potenciál.
Mennyire térnek el a helyi piacok azoktól, amelyeken korábban dolgozott?
Sok a hasonlóság a nyugat-európai és a kelet-közép-európai piacok között, de ez a térség sok termék esetében kevésbé telített. Például míg Magyarországon évente három pálcikás jégkrémet fogyasztanak fejenként, addig Olaszországban tizenötöt. E különbségek idővel csökkenthetők. A Magyarország és Adria régió piacain viszont sok a különbség. Ráadásul régebben, az 1990-es években központilag fejlesztett termékeket és stratégiákat próbáltak adaptálni a piacokra – mert ami Nyugatról jött, az szuper volt –, ma viszont a helyi dolgok az értékesebbek. Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan – tartja a mondás. Mára sokkal inkább a helyi piaci és fogyasztói igényekre fejlesztünk termékeket és stratégiákat, és sokszor ezek terjednek el regionális vagy akár globális szinten.
Hogyan kezdi a munkát a magyar piacon?
Az első kilencven napban tanulni szeretnék, megismerni a magyar fogyasztókat, a kultúrát. Úgy látom, egészséges üzlet működik a régióban, és ezt folytatni szeretném. Itt a globális brandek mellett az ikonikus hazai márkák – például a Baba – is erősek, szeretném a brandépítési tapasztalataimat kamatoztatva ezt továbbfejleszteni. Azon is dolgozunk majd, hogy rövid időn belül minden márkánknak legyen küldetése (purposeful brands), vagyis mellé álljon valamilyen nagyobb társadalmi vagy környezeti jelenségnek.
Hol kellene erősítenie a vállalatnak?
Az elmúlt két évben a jégkrémüzletágunk bővült a leggyorsabban. Az élelmiszerek szegmensében kismértékben lassult a növekedés, részben mert kicsit tradicionálisabb a portfóliónk. Érdemes inkább azokat a trendeket megfigyelni, amelyek befolyásolják a termékportfóliók fejlődését. Például az emberek egyre jobban törekszenek az egészséges életmódra, továbbá egyre népszerűbbek a kényelmi szolgáltatások és termékek, mert rohanunk, és az útközben is fogyasztható ételeket keressük. Közben nő az igény a perszonalizáció iránt, azaz a vásárló szeretné úgy érezni, hogy az adott termék kimondottan neki készült. Ez utóbbi téren nagy lépés, hogy két hete megnyílt Budapesten az első Magnum Pleasure Store, ami remek példa a hiperperszonalizációra: a vásárló maga állíthatja össze a jégkrémét. A környezetvédelem is egyre jobban befolyásolja a fogyasztókat, ma már akár többet is fizetnek egy termékért, ha annak a csomagolása környezetbarát vagy újrahasznosított anyagból készül.
A környezetvédelem szempontjából nagy változásokra készülnek a vállalatnál.
Igen, 2017-ben az elsők között készítettünk stratégiát a műanyag-felhasználásunk csökkentésére. Célunk, hogy 2025-re a termékeink egész csomagolása újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható anyagból készüljön. Emellett harmadával csökkentjük a felhasznált csomagolóanyagok tömegét, a felhasznált újrafeldolgozott műanyag arányát pedig minimum 25 százalékra növeljük. A stratégiánk: less plastic, better plastic, no plastic. Az első kettőre már van példa a Magyarországon forgalmazott termékeink esetében is. Néhány nyugat-európai piacon bevezettünk no plastic megoldásokat is, például a Solero jégkrémeket csak kis rekeszekkel választjuk el egymástól a papírdobozban.
Hogy látja magát és a céget öt év múlva?
Nagyon szeretném, hogy a magyar és az adriai régió fontos helyszín legyen az Unilever térképén azért is, mert rengeteg innovációra és kísérletezésre van itt lehetőség. Ez a piac nem túl nagy, de nem is túl kicsi, ezért tökéletes helyszín az innovációk bevezetésére és nyitásra a fogyasztók felé. Bízom benne, hogy öt év múlva még én is itt leszek.
Bő tizenötmilliárdnyi beruházás öt év alatt
Tavaly a csaknem 1500 fős Unilever Magyarország Kft. nettó árbevétele 8 százalékkal nőtt, 107,1 milliárd forint volt, ezen belül a belföldi értékesítésből származó bevétele 78,9 milliárd forintra (7,4 százalék), az exporté pedig 28,2 milliárd forintra (közel 10 százalék) emelkedett. Adózás előtti eredménye meghaladta a 4,3 milliárd forintot, ami majdnem másfélszerese az egy évvel korábbinak. Globálisan a vállalat forgalmának 40-40 százalékát adja a szépségápolási és az élelmiszer-üzletág, 20 százalékát a háztartási-
vegyipari termékek. Magyarországon is a szépségápolási kategória a legjelentősebb. Az Unilever az elmúlt öt évben több mint 15 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.