Cégvilág

Behozta lemaradásait a kukaholding

Az NHKV Zrt. számlázási rendszere már rendben működik, de a hazai hulladékgazdálkodás modernizálása továbbra is égető kérdés.

Kezdi utolérni magát a késlekedő számlázása miatt tavaly reflektorfénybe került NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. A társaság a Világgazdaságnak küldött válasza szerint az idei első három hónapban kiszámlázott minden korábbi elmaradást és az aktuális időszakot is. A negyedéves szinten 2,5 millió darabot meghaladó számlamennyiség feldolgozása a második negyedévben már zökkenőmentesen, rövid idő alatt megtörtént, az elszámolásokat pedig elküldték az ingatlanhasználóknak. Az NHKV ugyanakkor emlékeztetett, hogy mivel a számlákat a közszolgáltató partnerek adatszolgáltatása alapján készíti el, ezek megfelelősége és időbeni kiállítása nagyrészt a szükséges információnyújtás minőségén, a vonatkozó határidő betartásán múlik.

A hatályos jogszabály értelmében az NHKV árverezi el az érintett szolgáltatók által begyűjtött hulladékot. Bár az árverési eredményeit havonta kell közzétennie, ezzel ez év júniusa óta adós. Az állami tulajdonú cég magyarázata szerint azért, mert 2019 második negyedévétől – vagyis hulladékértékesítési stratégiája felülvizsgálatának idejére – felfüggesztette az árverési értékesítési rendszert. Ebben az időszakban közszolgáltatói partnereinek bevonásával értékesíti a hasznosításra alkalmas hulladékot.

Az NHKV tavaly több mint 126 ezer tonna csomagolási hulladékot (műanyag, papír, fém és üveg) értékesített, és ebből 3,5 milliárd forintnál is nagyobb árbevételt ért el. További 32,5 ezer tonna egyéb, nem csomagolási hulladékból 104,5 millió forint forgalma keletkezett. Azt, hogy évente mennyi hulladék cserél gazdát a közvetítésével, alapvetően az befolyásolja, hogy az érintett közszolgáltatók mennyi hulladékot gyűjtenek be, és mennyit kezelnek. A mennyiség és a minőség a lakosság elkülönítve gyűjtési hajlandóságán és hatékonyságán múlik. A volumen évek óta stabil szintet mutat, így erre alapozhat is a társaság.

A közzétett adatokból az látszik, hogy az NHKV a kikiáltási árnál érdemben magasabb áron tudta eladni a hulladékot. „Az elért árszint alapvetően és általában is elégedettségre ad okot, azonban arra figyelemmel kell lenni, hogy az árak folyamatosan változnak, azokat a világpiaci trendek jelentősen befolyásolják” – írták.

A hulladék válogatásának élőmun­kaigénye meglehetősen nagy, mivel kevés válogatóműben segítik gépek (például optikai berendezés) a folyamatot. Az országban valamivel több, mint negyven telephelyen alkalmas értékesítésre az elkülönített gyűjtés eredményeként beérkező, jellemzően csomagolási hulladék. Az NHKV úgy látja, éppen ezért nem elsősorban náluk, sokkal inkább az országban működő más hulladékgazdálkodási rendszereknél indokolt a fejlesztés. Ezek kapcsán szem előtt kell tartani a körforgásos gazdaságra való átállást, valamint az hulladékokra vonatkozó keretirányelvének előírásait. Az ágazatban szükséges beruházások a Kehop-források segítségével több területre is fókuszálnak: ilyen a válogatók gépesítése és kapacitásaik növelése, a logisztikai rendszerek megújítása és bővítése, hulladékszállító járművek beszerzése, komposztálóművek létesítése és a telephelyek modernizálása.

Ezzel párhuzamosan természetesen az NHKV is fejleszti a saját működéséhez szükséges infrastruktúrát, többek között a számlázási rendszer hatékonyabbá tételén is dolgozik. A társaság tavalyi éves jelentése még nem nyilvános, érdeklődésünkre a közzététel várható időpontját nem jelölték meg.

kukaholding számlázás hulladékkezelés Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.
Ezek is érdekelhetik