Cégvilág

Nem mérik drágán a bulizást a Hajógyárin

Hecker Flórián | Idén több mint 125 millió forintot fizet Budapestnek és a III. kerületnek a Sziget Fesztivál – erről a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. sajtófőnöke tájékoztatta a Világgazdaságot. Vető Viktória elmondta, a közterület használatáért felszámított díjat és a rendezvény bevétele nyomán keletkező idegenforgalmi adót (ifa) fizetnek. Előbbi a fővárost és Óbudát, utóbbi csak a kerületet illeti.

Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának idén 22,96 millió forint közvetlen bevétele származik a Sziget Fesztivállal összefüggésben közterület-használat címén, ami forintra azonos a 2018-as hasonló adattal. Az ifa kapcsán konkrét számokat nem tudtak mondani, mivel a bevallás határideje szeptember 15. Egyúttal jelezték, nincs direkt nyilvántartásuk, hogy a III. kerületben vendégéjszakát eltöltők között milyen arányban voltak, akik a Sziget kapcsán szálltak meg Óbudán. A Szigettel kapcsolatos adóbevételekről egyéb információt adótitokra hivatkozva nem adtak.

A hivatalos statisztika szerint az augusztus 7–13. között lebonyolított rendezvényre 529 ezren látogattak ki, ami elmaradt a tavalyi 565 ezer fős rekordtól. A Sziget költségvetése a szervezők tájékoztatása szerint 2019-ben meghaladta a tízmilliárd forintot. A Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. kifejezetten jó évet zárt tavaly: árbevétele a 2017-es 12,53-ról 15,66 milliárd forintra nőtt. A 2018-as adózott eredménye 1,42 milliárd forint volt, ezt teljes egészében osztalékként fizették ki. Ezen számok tükrében a Hajógyári-sziget bérleti díja elhanyagolható kiadás.

Vető Viktória arról is beszélt, hogy a Sziget a következő ötéves periódusra 300 millió forintos beruházási vállalást tett a Hajógyári-szigetet érintően, de arra nem tért ki, hogy ez milyen fejlesztéseket takar. Azt viszont elmondta, hogy a csaknem két hete véget ért zenei fesztivál területén szeptember elején kezdődnek meg a helyreállítási munkálatok. Ennek keretében öt hektáron végeznek el talajlazítást, magágy-előkészítést, füvesítést és tápanyag-utánpótlást. „A munkálatok időjárástól függően két-három hetet vesznek igénybe. Ezek végső költségét a szükséges technológia és az időjárás határozza majd meg, de nagyjából nettó 25 millió forintnyi ráfordítást igényel” – nyilatkozta. Az óbudai önkormányzat jelezte: a szemét eltakarítását, valamint a zöldterület helyreállítását teljes egészében a szervezők finanszírozzák, a folyamatnak legkésőbb szeptember 30-ig be kell fejeződnie.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!