Cégvilág

Döntés született a rijekai finomító ügyében

A döntést az INA két legnagyobb részvényese, a horvát kormány és a MOL is támogatta.

Az INA Felügyelő Bizottsága a mai napon előzetesen elfogadta a Rijekai Finomító Maradékfeldolgozási projektjét, és az INA Igazgatósága egyhangúlag jóváhagyta a beruházást. A döntést az INA két legnagyobb részvényese, a horvát kormány és a MOL is támogatta.

A beruházás jelentősen hozzájárul a Rijekai Finomító hatékonyságának és komplexitásának növeléséhez, ami az „INA Downstream 2023 New Course” transzformációs programjának is szerves része, és célja az INA Finomítás és üzletágának fenntarthatóvá és jövedelmezővé alakítása.

A beruházás teljes értéke megközelítőleg 4 milliárd horvát kuna (közel 600 millió dollár),

amely tartalmazza a Maradékfeldolgozó Üzem megépítését, a meglévő üzemek felújítását, valamint egy új kikötő megépítését, amely lehetővé teszi a petrolkoksz zárt térben történő tárolását. A Maradékfeldolgozó Üzemnek köszönhetően nő a finomítóban előállított nyereségesen értékesíthető termékek (motorüzemanyagok) aránya. Az új üzem építési munkálatai hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2023-ra fejeződnek be.

Fotó: Shutterstock

Az „INA Downstream 2023 New Course” programja emellett tartalmazza a finomítói tevékenység Rijekai Finomítóba történő összevonását.

A Sisaki Finomító területén a továbbiakban egy 2019 márciusában jóváhagyott projektdöntést követően bitumengyártás és logisztikai tevékenység zajlik majd. További befektetési döntések függvényében kenőanyag és bio komponens gyártásra kerülhet sor a jövőben.

Molnár József, a MOL-csoport vezérigazgatója és az INA Felügyelő Bizottságának elnöke hozzátette: „A döntés bizonyítja a MOL-csoport INA iránti elkötelezettségét. A Maradékfeldolgozási projekt megvalósításának köszönhetően a Rijekai Finomító komplexitását és hatékonyságát lényegesen javítani tudjuk. Biztos vagyok benne, hogy az üzem megépülését követően az INA Finomítás és Kereskedelem üzletágának versenyképessége tovább erősödik majd, és a beruházás jelentős pozitív hatással lesz a vállalat jövőbeni nyereségességére.”

INA rijekai finomító Mol
Kapcsolódó cikkek