Cégvilág

Brit start-up vállalatba fektetett dollármilliókat a Hyundai-Kia

A Hyundai és a Kia megszerezte az Arrival „gördeszka” (skateboard) elektromos jármű platformját. A két autógyár „személyre szabott” járművek építését tervezi.

A Hyundai Motor Co. autóipari konszern és érdekeltsége, a Kia Motors Corp. 110 millió dollárt invesztált a brit Arrival elektromos járműveket gyártó start-up vállalatba az európai piacra szánt kis-haszongépjárművek közös fejlesztése és gyártása érdekében.

„A környezetvédelmi szabályozás szigorítása miatt rohamos növekedés előtt áll a környezetbarát járművek európai piaca” – jelentette ki Albert Biermann, a Hyundai Motor Group kutatási és fejlesztési igazgatója a beruházásról kiadott közleményben.

Hozzátette: a befektetéssel a Hyundai versenyelőnyre tesz szert és jelentős tényezőként lép be a környezetbarát járművek világpiacára.

Az Arrival a második generációs elektromos járművek kifejlesztésével újraosztotta a kártyákat a piacon. A most létrejött stratégiai partnerség lehetővé teszi számunkra a globális piaci fellépést

- jegyezte meg Denis Sverdlov vezérigazgató.

Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency

A közlemény szerint a Hyundai és a Kia megszerezte az Arrival „gördeszka” (skateboard) elektromos jármű platformját,

amely lehetővé teszi az akkumulátor egységek, a villanymotorok és a hajtáslánc különböző elemeinek összeépítését.

Miközben Kínában a világ legnagyobb autóiparának lendülete lassul, addig a két autógyár „személyre szabott” járművek építését tervezi. A Hyundai hidrogén-üzemanyagcellás és elektromos kis-haszonjárműveket terjesztene Európában.

A Hyundai és a Kia tavaly májusban invesztált 90 millió dollárt a horvátországi Rimac elektromosjármű-fejlesztő cégbe közös kutatás-fejlesztés finanszírozására.

Szeptemberben pedig 20 százalékos részesedést vásároltak a BMW Group, a Ford Motor Co., a Daimler AG és a Volkswagen konszern által gyorstöltő állomások gyártására alapított IONITY GmbH vállalatban.

Kia Arrival autóipar Hyundai
Kapcsolódó cikkek