Cégvilág

A kisgyerekesek alig fele tér vissza munkahelyére

Ma Magyarországon a szülési szabadságról való visszatérés nem mentes a kihívásoktól, a szülők kevesebb mint fele – 46 százaléka – folytatja a munkáját ugyanannál a munkáltatónál, ahonnan szülési szabadságra ment. Közülük 68 százalék ugyanabban, 17 százalék más, 10 százalék viszont alacsonyabb pozícióban dolgozik – derül ki a kisgyermekes szülők visszafoglalkoztatásáról készült kutatásból, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a British Telecommunications (BT), az Ingatlan.com, a K&H Bank és a MetLife készített közösen.

A sikeres visszatérés záloga a munkavállalók szerint a fokozatosság és a rugalmas munkavégzési formák lehetősége, valamint a több bölcsődei kapacitás megteremtése – mondta Révész Bálint, a K&H humánerőforrás-főosztályvezetője a Magyar Tudományos Akadémián rendezett kerekasztal-beszélgetésen. Hozzátette: a pénzintézet négyezer alkalmazottja közül általában évente 320 munkatárs van távol gyerekvállalás miatt, és 100 kisgyerekes tér vissza. Az alkalmazottak 87 százalékát vissza is veszik, 2007-ben ez még csak a munkavállalók 20 százalékára volt igaz. „Az látszik, hogy az édesanyák egyre rövidebb ideig maradnak távol a munkahelyüktől, 48 százalékuk két év után vissza szeretne jönni, korábban a többség a gyerek hároméves koráig otthon maradt” – tette hozzá a szakember. Kiemelte, hogy a részmunkaidős foglalkoztatásban viszont Magyarország lemaradása hatalmas: míg itthon 5 százalék, más uniós országokban már 15 százalék felett van az atipikus foglalkoztatás ezen formája.

A Molnál a visszafoglalkoztatás mutatója eléri a 78 százalékot, tíz évvel ezelőtt csak a gyeden vagy gyesen lévő kismamák felét reintegrálták – erről Hadházy Tímea, a Mol munkavállalói kapcsolati szakértője beszélt. Mint elmondta, fontos a tudatos kapcsolattartás az otthon lévő szülőkkel, valamint az is, hogy a munkavállalók már négy-hat hónappal korábban jelezzék a visszatérés szándékát. Kiemelte, hogy a Molnál a rugalmas munkaidő és a otthoni munkavégzés is jellemző. A részmunkaidő az összes alkalmazott esetében alig éri el a 2 százalékot, a visszatérő anyukák 12 százaléka pedig így illeszkedik vissza. Belső kutatásuk szerint felmerül a munkavállalók részéről a céges bölcsőde és óvoda lehetősége, és az új Mol-székházban erre is hangsúlyt helyeznek majd.

munka kutatás kisgyerek K&H Mol HR
Ezek is érdekelhetik