Cégvilág

SSC-nagyhatalommá vált Magyarország

Tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség tizennégy új szolgáltatóközpont-beruházásról állapodott meg, ami összességében 2500 új munkahelyet jelent.

Több mint 130 szolgál­tató ­köz­pont (SSC) működik jelenleg Magyarországon, amelyek csaknem 60 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A szektor vállalkozásainak több mint 80 százaléka veszi igénybe magyar beszállítók szolgáltatásait, amelyekre egy vállalat évente átlagosan 250 millió forintot költ. A leggyakrabban keresett szolgáltatás a pénzügy és számvitel, az ingatlanfejlesztés, az informatika és telekommunikáció, a PR és marketing, az HR és tréning, a logisztika, valamint az utaztatás és a rendezvényszervezés.

Az SSC-k száma folyamatosan növekszik, a szektor vállalatainak 75 százaléka tervez további bővülést.

Fotó: FDPA

Tavaly a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tizennégy szol­gá­l­tatóközpont-beruházásról állapodott meg, ami nagyjából 2500 új munkahelyet jelent. Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója korábban lapunknak elmondta: az SSC-k zömében olyan munkahelyek, amelyek diplomás, több nyelven beszélő fiatalokat várnak, és ez azért is fontos, mert lehetővé teszik, hogy a frissen végzett egyetemisták a szülőváro­sukban, de legalább az országon belül maradjanak, miközben nemzetközi karriert építenek. Bár még mindig Budapest az első számú céldestináció az SSC-k számára, a vidéki nagyvárosok infrastruktúrája, munkaerőpiaci helyzete követi a trendeket, ezért például Debrecen, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Miskolc és Nyíregyháza is egyre több SSC-nek ad otthont – mondta a Világgazdaságnak Moldoványi Kinga, a KYAT Group SSC Heroes üzletágának vezetője. Hozzátette, hogy a szektor bővülésének hatására egyre jobban felértékelődik a továbbképzés szerepe a vállalatoknál.

Az újfajta szakértelmet igénylő pozíciók esetében valószínűleg érdemes lesz saját, belső munkaerőt kiképezni.

A tapasztalatot nem vagy kevésbé igénylő feladatkörökre pedig nagyobb eséllyel pályáznak a friss diplomások. Arra is lehet számítani, hogy egyre több külföldi, uniós munkavállaló érkezik Magyarországra. A már jelenleg is az SSC-kben dolgozó nemzetköziek aránya 16–20 százalék közé tehető.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

hipa SSC Magyarország szolgáltatóközpontok
Kapcsolódó cikkek