Cégvilág

Kártékony a felvásárlási roham

Nincs gyógyszerhiány Magyarországon, a fennakadások a logisztikai kapacitásigény és a rendelések emelkedése miatt alakultak ki – mondta a Világgazdaságnak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója.

Irdatlan fogalomnövekedést tapasztalnak a gyógyszertárak, már a múlt héten háromszorosára, négyszeresére nőtt bizonyos termékek – lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és vitaminok – iránt a kereslet – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. De amiatt is megnőtt a forgalom, mert az elmúlt napok jogszabályi rendelkezései lehetővé teszik, hogy bárki kiválthassa hozzátartozója, barátja, ismerőse vényköteles gyógyszereit. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit, eszerint

a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszert felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is kiadják annak, aki közli a beteg tajszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja.

A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

Fotó: Havrán Zoltán / Magyar Nemzet

A kamarai elnök úgy fogalmazott,

semmi szükség nagyobb készletek felhalmozására, ezért olyan ajánlást fogalmazott meg a gyógyszertárak vezetőinek, hogy próbálják meggyőzni a pácienseket arról, hogy csak az észszerű mennyiséget vásárolják meg lázcsillapítóból, vitaminokból és egyéb más OTC (vény nélküli) termékből.

Hankó Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: nincs limitálva a vény nélküli termékek kiadhatósági mennyisége, de azon el kell gondolkodni, hogy egy patikus egy embernek ad tíz doboz fájdalomcsillapítót, vagy mindenkinek, akinek szüksége van rá, egyet-egyet. Hozzátette: a tömeges gyógyszerfelvásárlás a nagykereskedői utánpótlást is megnehezíti a gyógyszerek vagy vény nélküli termékek esetében is.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Magyar Gyógyszerészi Kamara Feller Antal Hankó Zoltán hungaropharma
Kapcsolódó cikkek