Világgazdaság

Kártékony a felvásárlási roham

Nincs gyógyszerhiány Magyarországon, a fennakadások a logisztikai kapacitásigény és a rendelések emelkedése miatt alakultak ki – mondta a Világgazdaságnak Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója.

Irdatlan fogalomnövekedést tapasztalnak a gyógyszertárak, már a múlt héten háromszorosára, négyszeresére nőtt bizonyos termékek – lázcsillapítók, fájdalomcsillapítók és vitaminok – iránt a kereslet – mondta a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. De amiatt is megnőtt a forgalom, mert az elmúlt napok jogszabályi rendelkezései lehetővé teszik, hogy bárki kiválthassa hozzátartozója, barátja, ismerőse vényköteles gyógyszereit. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ugyanis rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit, eszerint a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetben a patikák a gyógyszert felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is kiadják annak, aki közli a beteg tajszámát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja. A patikák csupán a gyógyszert átvevő személy adatait rögzítik, és kiadják számára a receptre felírt gyógyszereket.

A kamarai elnök úgy fogalmazott, semmi szükség nagyobb készletek felhalmozására, ezért olyan ajánlást fogalmazott meg a gyógyszertárak vezetőinek, hogy próbálják meggyőzni a pácienseket arról, hogy csak az észszerű mennyiséget vásárolják meg lázcsillapítóból, vitaminokból és egyéb más OTC (vény nélküli) termékből. Hankó Zoltán kérdésre válaszolva elmondta: nincs limitálva a vény nélküli termékek kiadhatósági mennyisége, de azon el kell gondolkodni, hogy egy patikus egy embernek ad tíz doboz fájdalomcsillapítót, vagy mindenkinek, akinek szüksége van rá, egyet-egyet. Hozzátette: a tömeges gyógyszerfelvásárlás a nagykereskedői utánpótlást is megnehezíti a gyógyszerek vagy vény nélküli termékek esetében is.

Ha egy-egy termék pillanatnyilag nem kapható, az nem a gyógyszerhiány miatt alakult ki, Magyarországon van annyi gyógyszer, amennyire szükség van – mondta lapunknak Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója. Mivel indokolatlanul elindult egy gyógyszerfelvásárlási láz, a logisztikai kapacitásigény emelkedése miatt alakulhatnak ki fennakadások a rendelések teljesítésekor. Az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelemmel foglalkozó cég átlagosan naponta 600-650 ezer doboz gyógyszert szállít a patikákba, manapság ennek a két és félszeresére lenne igény – mutatott rá a vezérigazgató.

Feller Antal hozzátette: ahogy a járvány idején az összes intézkedés esetében az a cél, hogy ne egyszerre, nagy tömegben jelenjen meg a lakosság, ezért semmi szükség arra, hogy kígyózó sorok álljanak a gyógyszertárak előtt, és az emberek készleteket halmozzanak fel. Kiemelte: veszélyhelyet van, amit közösen kell megoldani, ezért türelemre és önmérsékletre, a másokra való odafigyelésre van szükség.

„A mi iparágunk különleges áruval dolgozik, itt nincs helye a tévedésnek, és a munkavállalóinkra most különösen odafigyelünk, hiszen a következő két-három hónapban is további hatalmas munkaterhelésnek lesznek kitéve” – mondta lapunknak Feller Antal. Úgy tudja, e hét végétől, jövő hét elejétől a fertőtlenítőszerek forgalmazása ismét megkezdődik a hazai gyógyszertárakban. A Hungaropharma budapesti központi raktárából minden éjjel kamionok sora indul a többi logisztikai központba, és 150 kisebb teher­autó viszi a gyógyszereket a gyógyszertárakba, kórházi patikákba. Évente több mint 135 millió doboz gyógyszert értékesítenek, miközben Magyarországon az éves gyógyszerforgalom eléri a 330 millió dobozt.

Magyar Gyógyszerészi Kamara Feller Antal Hankó Zoltán hungaropharma
Ezek is érdekelhetik