Cégvilág

Szorul a hurok a British Airwaysnél

A jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülhet a cég és a brit légiközlekedés, ha Boris Johnson kötelező karantént ír elő az országba légi úton lépők többsége számára.

A jelenleginél is rosszabb helyzetbe kerülhet a British Airways és a brit légiközlekedés, ha Boris Johnson kormánya kötelező karantént ír elő az országba légi úton lépők többsége számára – figyelmeztetett Willie Walsh, a légitársaság anyacége, az International Airlines Group (IAG) vezérigazgatója hétfőn.

A parlament közlekedési bizottsága előtt az IAG-t megalakulása óta vezető szakember azt mondta, mindent elkövettek azért, hogy a cég csökkentse a kiadásait, és azzal számoltak, hogy júliustól bővíthetik a kínálatot. A kormány javaslata azonban rossz helyzetbe sodorná a légitársaságot és a teljes szektort.

Willie Walsh közlése szerint a British Airways mellett az Iberiát, a Vuelinget, az Aer Lingust és a Levelt is irányító IAG egyelőre nem szorul kormányzati mentőcsomagra.

Fotó: AFP

Minden lehetséges módot megragadtak arra, hogy csökkentsék a pénzkiáramlás mértékét, de a készpénzállomány így is rohamosan fogy, és ez legalább júliusig így is marad.

Az IAG arra kérte a kormányt, hogy álljon el a kötelező karantén elképzelésétől, mert az az egész légiközlekedési iparban véget vethet a fellendülésnek. Európa legforgalmasabb repülőtere, a Heathrow vezetése nemzetközi eljárásrend kidolgozását, és

azt kérte, hogy az alacsony kockázatú országokból szabad legyen a beutazás.

Az IAG a múlt héten hozta nyilvánosságra első negyedéves pénzügyi jelentését, amelyben a társaság az előző évi nyereséges üzemelés helyett veszteségekről számolt be. A március 31-ével végződött első negyedévben adózás után 556 millió euró veszteséget mutatott ki a cég, és jelezte, hogy még ennél is rosszabb pénzügyi eredményre számítanak a második negyedévben.

british airways légiközlekedés koronavírus Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek