Cégvilág

A korábbinál kisebb, de milliárdos veszteséget termelt a BKV

Bár a BKV szerint a koronavírus-járvány nem veszélyezteti a működésüket, lapunk úgy tudja, hogy a pandé­mia okozta válság miatt még a héten módosítják a tömegközlekedési vállalat idei üzleti tervét.

Ugyan az üzleti tevékenység bevétele az előző évhez képest tavaly mintegy 17 milliárd forinttal, 12,3 százalékkal nőtt – 138,93 milliárdról 155,96 milliárdra – a Budapesti Közlekedési Zrt.-nél (BKV), a társaság az adózott eredmény során mínusz 3,79 milliárd forinttal zárta az évet. Bár a veszteség tetemes, jelentős a javulás a 2018-as hasonló adathoz képest, amely akkor megközelítette a mínusz 9,3 milliárd forintot. A cég nyilvános pénzügyi beszámolójából kiderül, hogy 2019-ben 12,44 milliárd forinttal több folyt be közszolgáltatási díjból. Az értékesítés nettó árbevétele 12,92 milliárd forinttal (10,3 százalékkal) ugrott meg, és

a 2018-as 125,6 milliárd forint után a 138,52 milliárdot súrolta. Ez részben a készletértékesítésnek köszönhető, ugyanis a Stadionok irodaház tranzakciójának pénzügyi teljesítése tavaly bonyolódott le.

A közszolgáltatási szerződésben a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. közötti elszámolás 7,44 milliárd forintot állapított meg az alulfinanszírozottságra. A társaság május 11-re dátumozott jelentése csak röviden foglalkozik a járványügyi helyzettel, rögzítve, hogy a körülmény a vállalkozás folytatását nem veszélyezteti. Lapunk úgy tudja, hogy a héten módosítják a cég idei üzleti tervét, amire éppen a koronavírus-járvány okozta válság miatt van szükség – a pandémia a tömegközlekedésben a fővárosi vezetés szerint 25-30 milliárdos lyukat ütött. A BKV azt is megjegyzi, hogy a 4-es metró projektjéhez kapcsolódóan még fennállnak lezáratlan követelések, de ezek jövőbeni bírósági döntésektől függnek, mivel a másik fél által el nem ismert tételekről van szó. A társaságnak az M4-es vonal beruházását érintően 1,13 milliárd forint mérlegen kívüli követelése van. A felszámolás alatt álló Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft.-re vonatkozóan a BKV 781 millió forint hitelezői igényt nyújtott be. Mivel a felszámolóbiztos a követelés nagy részét vitatottként vette nyilvántartásba, a tömegközlekedési vállalat pereket indított az igény érvényesítéséért.

A megvásárolt szolgáltatások értéke 109 millió forinttal, mindössze 0,4 százalékkal növekedett a bázisidőszakhoz képest, az ilyen kifizetések összesen 25,81 milliárd forintra rúgtak. Ezen belül a cég 4,5 milliárdot költött az informatikai rendszerének üzemeltetésére, 3,44 milliárdot köztisztasági és takarítási feladatokra, és további 3,25 milliárdot vagyonőrzésre. Szakértői, tanácsadói, könyvvizsgálói és ügyvédi díjakra 690 millió forint ment el. Bérköltségre 54,27 milliárd forintot fordítottak, ez 9,2 százalékos plusz a 2018-as 49,75 milliárdhoz viszonyítva. Ezzel párhuzamosan az állománycsoport 2019-es létszáma minimális csökkenést mutat a nyitó- és a záróérték összevetésében: az előbbi 10 263 fő volt, az utóbbi 10 167. A pénzügyi értékelés kiemelte, hogy tavaly a BKV likviditása a rendelkezésre álló forrásokból folyamatosan biztosítva volt, a kötelezettségek teljesítése határidőn belül megtörtént, külső forrás bevonására pedig nem volt szükség.

Rázós pályán a felújítás

A BKV felfüggesztette a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel kötött szerződés egy részét, amely a 3-as metróvonal rekonstrukciójára vonatkozott. Ez a déli szakasz állomásainak felújítását nem befolyásolja, és a Swietelsky is folytatja az alagút felújítását. A felfüggesztés ideje alatt a felek tovább tárgyalnak a cég 18 milliárdos többletkövetelésének rendezéséről. Erre októberig van idő. | vg

 

2019 BKV pénzügyi beszámoló
Ezek is érdekelhetik