Cégvilág

Váratlan pofonba futott bele a Philips

Az USA egészségügyi minisztériuma részlegesen felmondta a Philips-szel áprilisban megkötött, 43 ezer lélegeztetőgép szállítására létrejött szerződést.

Az Egyesült Államok egészségügyi minisztériuma

részlegesen felmondta a Philips-szel áprilisban megkötött, 43 ezer lélegeztetőgép szállítására létrejött szerződést

– közölte tegnap a holland elektronikai vállalat. Összesen 12 300 gépet átvesznek, de a többi 30 700-ra nem tartanak igényt. Az amerikai kormány egyébként összesen 187 ezer lélegeztetőgépet rendelt különböző gyártóktól, hogy stratégiai tartalékot hozzanak belőlük létre a koronavírus-járványban megbetegedett páciensek zökkenőmentes ellátása érdekében. A hírről beszámoló Frans van Houten, a Philips vezérigazgatója nem árulta el, hogy miért került sor a felmondásra, de hangsúlyozta, hogy a cég teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Fotó: AFP/ANP/Sander Kinning

Négyszeresére növeltük a lélegeztetők gyártását, több száz új munkatársat vettünk fel az Egyesült Államokban működő üzemeinkbe, és beszállítóinkat is felszólítottuk az emelt szintű termelésre

– tette hozzá.

A közlemény arra is kitért, hogy az értékesítés visszaesése nyilvánvalóan hatással lesz a társaság pénzügyi eredményeire, de továbbra is növekedést és javuló eredményességet várnak a második fél évben. Míg azonban korábban javuló EBITA-marzsot jeleztek előre, most már csak a ráta stagnálására számítanak. A Philips nettó nyeresége a második negyedévben közel 25 százalékkal 497 millió euróra zsugorodott, míg árbevétele 6 százalékkal 4,4 milliárd euróra csökkent.

A társaság részvényeinek árfolyama tegnap kora délig 1,7 százalékkal, 40,4 euróra esett. A papírok év elején még 44 eurón álltak.

philips
Kapcsolódó cikkek