Cégvilág

Már a buli előtt bezárnak a szórakozóhelyek

Bevételeik legalább ötven százalékát bukhatják idén a DJ-k.

A járvány elleni védekezés rendelkezése, amely szerint a szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, gyakorlatilag ismét ellehetetlenítette a DJ-k munkáját. Ebben a helyzetben annyit tudnak tenni, hogy más egyéb tevékenységet is végeznek, amely nem kapcsolódik a zenéléshez – mondta a Világgazdaságnak Jeszenszky Zsolt, a Magyar DJ Szövetség elnöke. A legtöbben egyébként is több lábon állnak, kevesen élnek kizárólag diszkózásból. Az elnök július közepén, a korlátozások feloldásakor lapunknak azt mondta, hogy

az idén a DJ-k a bevételüknek legalább a felét biztosan elveszítik a járvány miatt, az újbóli korlátozás pedig tovább növeli a veszteségüket.

A nyár viszonylag erős volt, főként a belföldi turizmus szempontjából népszerű településeken és a Balaton környékén. Ez azonban Budapestről nem mondható el a külföldi turisták hiánya miatt.

A céges rendezvények és a nagyobb önkormányzati rendezvények zöme elmaradt. Az esküvőszegmens viszont kimondottan jól teljesített, csak néhány hónap esett ki, és a kisebb létszámú esküvőkre – amelyekből az idén valószínűleg több volt – inkább DJ-t hívnak a párok zenekarok helyett. Kérdés, hogy az őszre tervezett esküvőkből mennyit halasztanak el, a 23 órai zárás ugyanis a jelen állás szerint minden vendéglátóegységre, valamint a bel- és kültéri rendezvényekre egyaránt vonatkozik. Elképzelhető, hogy a következő hetekben – a tavaszi hónapokhoz hasonlóan –, ha megtartják is az esküvőt, az utána következő bulit későbbre halasztják.

Fotó: Shutterstock

A szövetség elnöke szerint a védekezés szempontjából hosszú távon lehet kisebb pozitív hatása a szórakozóhelyek korábbi zárásának, az utóbbi években ugyanis éjjel 1 és 3 óra között volt a bulik fő időszaka, bár kicsi a valószínűsége a 20 órakor kezdődő összejöveteleknek.

Összességében nehéz a DJ-k helyzete, a szövetséggel azon dolgozunk, hogy valamilyen állami támogatáshoz juthassanak, a zenészekéhez hasonló fellépési lehetőség nagy segítség lenne

– mondta Jeszenszky Zsolt. A DJ Szövetség becslése szerint évente nagyjából ötezren dolgoznak legalább egy-két alkalommal DJ-ként, közülük 1500-2000-en űzik rendszeresen a szakmát, és kétszázan lehetnek azok, akik kizárólag ebből élnek.

szorakozóhelyek koronavírus dj-k járvány elleni védekezés
Kapcsolódó cikkek