Cégvilág

Negyvenöt naperőművet épített az MVM

Összesen 45 darab, 0,5 megawatt beépített teljesítményt meg nem haladó fotovoltaikus kiserőművet (nepelemparkot) épített két régióban az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft.

A társaság 21 kiserőművet létesített a Tiszántúlon, 24-et pedig a Dél-Dunántúlon, részben európai uniós támogatással.

A két projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagosan több mint 100 ezer gigajoule mennyiséggel emelkedik. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mennyisége pedig évi közel 30 ezer tonnával lesz alacsonyabb.

A két régióban átadott villamosenergia-termelő rendszerek összesített beépített kapacitása 26,6 megawatt.

A fejlesztések a Tiszántúlon, az E.On Tiszántúli Áramhálózati Zrt. területén a következő településeken valósultak meg: Fehérgyarmat, Kétpó, Kisújszállás, Kisvárda, Körösújfalu, Mátészalka, Nagyhalász, Nyíradony, Nyírbogát, Püspökladány, Szajol, Tarpa és Tiszakécske. A Dél-Dunántúlon, az E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. területén pedig Barcs, Beremend, Bonyhád, Cece, Iregszemcse, Kemse, Komló, Lengyeltóti, Paks, Pécs, Sárbogárd, Somogytúr, Tamási és Zalaapáti adott helyet a létesítményeknek.

Fotó: Földi D. Attila

Az MVM Csoport országosan megépülő 110 naperőművének összkapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt.

Ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek, amely mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi. A naperőművek létesítése és üzemeltetése emellett hozzájárul a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának fejlesztéséhez is.

MVM Zöld Generáció Kft. kiserőmű MVM Csoport
Kapcsolódó cikkek