Cégvilág

A műanyagipar lett a járvány egyik nagy nyertese

Az olajszektor 400 milliárd dollár értékű műanyagipari beruházást tervez 2025-ig.

Vuhantól New Yorkig hirtelen mindenhol megugrott az igény az arcvédőkre, kesztyűkre, ételdobozokra és az online vásárláskor használt légpárnás borítékokra. Ezek nagy része nem újrahasznosítható műanyag. Van azonban más következménye is a járványnak:

kiélezte az árversenyt az újrahasznosított és az olajipar által gyártott új műanyagok között – az utóbbi előnyére.

Ebben a harcban az újrahasznosító vállalatok és a hulladékgazdálkodási lánc egésze veszít, így pedig a műanyaghulladék-hegyek hamarosan az égig érhetnek.

A gazdasági válság erősen visszavetette a globális olajkeresletet, csökkentette az energiahordozó világpiaci árát, s ezzel együtt alacsonyabb lett a belőle készített műanyag gyártási költsége is. Újrahasznosított műanyagot leggyakrabban PET-palackokhoz használnak, amelyeknek az előállítása az Independent Commodity Intelligence Services piaci elemzői szerint a járvány kezdete óta 83-93 százalékkal lett drágább, mint az új műanyagból készülőké. A Reuters felmérése azt mutatja, hogy az újrahasznosítók forgalma Európában több mint 20 százalékkal, Ázsia egyes részein 50, az Egyesült Államokban 60 százalékkal csökkent a koronavírus-­járvány miatti korlátozások óta.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az olaj- és gázipari vállalatok az elkövetkező öt évben mintegy 400 milliárd dollárt költenek olyan üzemekre, amelyek „szűz” műanyaghoz állítanak elő nyersanyagot – derül ki a Carbon Tracker friss tanulmányából. Az olajipar arra számít, hogy az új műanyagokra a növekvő igény az olaj iránti keresletet is magával húzza. Számításaik szerint a műanyagalapú fogyasztási cikkek eladásai jelentősen emelkedni fognak, főként az ázsiai középosztály rohamos gyarapodásának köszönhe­tően. Az Exxon előrejelzése szerint a petrolkémiai termékek eladása világviszonylatban évi 4 százalék feletti ütemben nő a következő évtizedekben.

Ennek megfelelően a következő öt évben a világon további 176 új petrolkémiai üzemet terveznek, amelyek csaknem 80 százaléka Ázsiában épül majd

– állítja az energetikai tanácsadó cég, a Wood Mackenzie.

A Reuters által megkérdezett tizenkét legnagyobb olajvállalat a Szövetség a Műanyaghulladék Megszüntetésére nevű szervezeten keresztül támogatja az újrahasznosítást. Azonban a szövetség és a megkérdezett vállalatok ilyen irányú kötelezettségvállalásai öt év alatt kevesebb mint 2 milliárd dollárt tettek ki, szemben az említett új műanyag előállítására szánt 400 milliárdos beruházási kerettel. A szövetség 47 tagjának – amelyek többsége a műanyagiparban tevékenykedik – tavalyi éves bevétele csaknem 2500 milliárd dollár volt.

A világ 1950 óta 6,3 milliárd tonna műanyaghulladékot termelt, amelynek 91 százalékát soha nem hasznosították újra – áll a Science folyóirat nemrég megjelent tanulmányában. Ugyanakkor a műanyagok teszik ki a tengeri hulladékok 80 százalékát, gyarapodási ütemük a jelenlegi évi 11 millió tonnáról 2040-re a legkedvezőbb esetben is 29 millió tonnára gyorsul, és ha így lesz, akkor 600 millió tonna műanyag fogja szennyezni a tengereket.

petrolkémiai üzletág hulladékgazdákodás műanyag palackok műanyag lebontása egyszer használatos műanyag petrolkémia
Kapcsolódó cikkek