Cégvilág

Fintech óriásfúzió Itáliában

A két vezető olasz digitális fizetési szolgáltató egyesülésével tizenötmilliárd eurós piaci értékű társaság jön létre. A Nexi és a SIA együtt hatékonyabbá teszi a római kormány harcát a feketegazdaság felszámolására.

Másfél éves maratoni tárgyalássorozat után megszületett a fúziós megállapodás a digitális fizetés területén dolgozó két olasz fintech óriás között: részvénycserés ügylet révén kel egybe a Nexi és az állami tulajdonú Cassa Depositi e Prestiti (CDP) bankház portfóliójához tartozó SIA.

Abban nem volt vita, hogy együtt folytatják, nézeteltérésük tárgyát a részvények árazása és az irányítási jogok leosztása képezte.

Végül 70-30 százalékos megosztásban egyeztek meg – a Nexi javára.

A SIA részvényesei papíronként 1,576 Nexi-részvényt kapnak. Az új cégben az olasz államnak 25 százalékos részesedése lesz, tulajdonosi jogait a CDP közbeiktatásával a CDP Equity és az FSIA Investimenti befektetési társaságok révén gyakorolja.

Meghatározó, 23 százalékos pakettje lesz a brit hátterű Mercury tőketársaságnak, amely fél éve még 52 százalékkal rendelkezett a Nexiben, ám miután a fúziós hírek felverték az árfolyamot, fokozatosan pénzre váltotta részesedését.

Fotó: Nexi.it

A Nexi tavaly áprilisban 8,3 eurós árfolyamon debütált a milánói tőzsdén, értéke azóta kereken a kétszeresére nőtt. A Mercury mögött a Bain Capital, az Advent International és a Clessidra áll.

A Nexi–SIA együttes piaci értékét a Reuters 15 milliárd euró fölé teszi, ebből 4,6 milliárdot képvisel a SIA.

Ketten együtt tavaly 1,8 milliárd euró bevételt szereztek, ebből kerek egymilliárd euró adózás előtti eredményt hoztak ki, ami megsüvegelendő teljesítmény.

Az olasz digitális fizetések piacán együttes részesedésük a Jefferies szerint meghaladja a 70 százalékot.

Amíg a Nexi az olasz piacra fókuszál, addig a SIA bevételeinek harmada külföldről származik.

Kiemelt ügyfele a legnagyobb tőkeerejű olasz bank, az UniCredit, amely a napokban jelezte, hogy a fúzió után is a SIA partnere marad, ezzel zöldre állítva a szemafort az egyesüléshez. Szerződésük megújítása ugyanis a fúzió alapfeltételei közé tartozott.

A fintech piacon zajló konszolidáció is egymás karjaiba hajtotta a két céget, fúziójukat Róma stratégiai fontosságúnak nevezte. Stefano Patuanelli ipari miniszter a Facebookon a készpénzhasználat radikális visszaszorításához vezető fontos lépésnek minősítette a hétvégi bejelentést, hozzátéve, hogy a digitális megoldások elterjesztése révén a feketegazdaság ellen is hatékonyabban tudnak majd fellépni.

A koronavírus-járvány is ösztönözte az átállást a bankkártyás és online fizetési módokra. A Nexi–SIA nem csak odahaza lesz megkerülhetetlen, a cég Európában is igyekszik majd felvásárlásokkal erősíteni pozícióit, hogy felvegye a versenyt az agresszívan terjeszkedő amerikai fintech vállalatokkal.

Az európaiak sem tétlenkednek eközben,

a francia Worldline például februárban 7,8 milliárd euróért megszerezte a kártyaleolvasók vezető gyártóját, az Ingenicót, létrehozva a világ negyedik legnagyobb fizetési vállalatát

– emlékeztet a Reuters.

Tegnap még egy akvizíciós hírrel szolgált a fintech szektor: a japán infokommunikációs óriás, a NEC 2,2 milliárd dollárért megvásárolta a pénzügyi vagyonkezelési szoftvereiről ismert svájci Avaloqot az alapítótól, a dolgozóktól és a 45 százalékos tulajdonostól, a Warburg Pincus magántőke-társaságtól.

Az Avaloq tavaly 664 millió dolláros bevétellel zárt, ennek 70 százaléka Európából származott.

Megrendelői között tudhatja a Deutsche Bankot és az HSBC-t is. A NEC a felvásárlással belép a pénzügyi szoftverek piacára, szélesítve a kormányok, intézmények számára nyújtott digitalizációs és felhőszolgáltatásainak a körét.

Fintech fúzió NEC Nexi SIA Avaloq
Kapcsolódó cikkek