Cégvilág

Kimászhatott már a kátyúból a Mol

Kellemes meglepetést szállíthat a Mol pénteki gyorsjelentése a Világgazdaságnak nyilatkozó elemzők szerint. A kiskereskedelmi szegmens éves alapon is bővülhetett, a finomítás eredményét a szezonálisan magasabb forgalom, a kitermelését pedig az azeri ACG-mező hozzájárulása javíthatta.

A szektortársaknál látott trendek érvényesülhettek a Molnál is a harmadik negyedévben, vagyis az upstream szegmens az olajár helyrebillenésével valamelyest javíthatott, a kiskereskedelemben és a finomításban pedig pozitív meglepetésre van kilátás a növekvő kereslet miatt

– mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste energetikai elemzője a Mol péntekre időzített gyorsjelentése előtt.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az iparágban kiemelten figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült (CSS) tisztított EBITDA Pletser kalkulációi szerint 154 milliárd forintra futhat be, negyedével elmaradva a tavalyitól. Az eredményhez lényegében azonos arányban – rendre 52, 50, illetve 49 milliárd forinttal – járulhat hozzá a kutatás-termelés, a finomítás és a fogyasztói szolgáltatások üzletága.

Az Erste várakozása ezzel jórészt egybecseng a Mol saját elemzői konszenzusával, amely szerint a veszteséggel zárult két negyedév után ezúttal 33,8 milliárd forint adózott nyereség várható a vállalattól. Pletser Tamás szerint a fordulat részben annak tudható be, hogy az előző időszakhoz képest

jóval kevesebbet veszített a Mol az árfolyamhatásokon, mivel a korábbinál kisebb mértékben gyengült a forint a dollárhoz és az euróhoz képest.

Az olajár emelkedése stabilizálhatta a Mol eredményességét a harmadik negyedévben Gaál Gellért, a Concorde elemzője szerint is. Lapunk kérdésére elmondta, számításuk szerint a magyar olajvállalat 150 milliárd forint tisztított CSS EBITDA-val zárhatta a periódust 22 milliárd forint adózott nyereség mellett.Az upstream teljesítményét javíthatta, hogy ez az első negyedév, amikor az azeri ACG-mező eredménye teljes egészében megjelenik a számokban. Az új azeri mező kitermelése ráadásul az április–június közötti napi 18 ezer hordóról 30 ezer hordóra nőhetett a szerződés értelmében, ami az olajár csökkenése esetén ideiglenesen magasabb termelési kvótával kompenzálja a befektetőket.

A downstream eredménye minimálisan, mintegy 2 százalékkal javulhatott az előző negyedévhez képest, mivel az alacsony finomítói marzsokat ellensúlyozhatta a szezonálisan jóval erősebb kereslethez igazodó magasabb termelési volumen. Újabb nagyon erős időszakot zárhatott, és így még éves alapon is javíthatott számain a fogyasztói szolgáltatások szegmense. A benzinkutak forgalmát a nyári időszak, a korlátozások feloldása és az alacsony üzemanyagárak is hajtották, ami tükröződhet az üzletág eredményében.

Szép lassan kezd kimászni a Mol abból a kátyúból, amelybe a koronavírus-járvány lökte. A nagy olajcégek jobbat jelentettek a vártnál, meg lennék lepve, ha a Molnál ez másképp történne. A negyedik, szezonálisan leggyengébb forgalmú negyedév finomítás szempontjából még küzdelmes lehet, de a harmadik negyedév pozitív meglepetéseket hozhat

– összegzett Gaál Gellért.

A péntek hajnalban érkező beszámolót meg sem várva, tegnap tovább vágta a Mol célárát a Goldman Sachs, amely az eddigi 1650 forint helyett már csak 1500 forintra – azaz a márciusi mélypontra – várja az olajcég papírjainak árfolyamát, továbbra is eladásra ajánlva őket. Az amerikai befektetési bank elemzői szerint az alacsony olajárak és a jövő évi intenzív tőkeberuházások nyomás alatt tartják a Mol szabad készpénzállományát.

Mindez az osztalékra is rányomja a bélyegét, középtávon nem is várható, hogy a kifizetés megközelítse a 2018-as eredmény utáni, részvényenkénti 143 forintot.

Jövőre 60, 2021 után pedig 80 forint osztalékra számíthatnak a befektetők.

Az Aramco sem úszta meg

Negyvenöt százalékkal, 11,8 milliárd dollárnak megfelelő rialra csökkent a Saudi Aramco nettó profitja a harmadik negyedévben, éves összevetésben. A tegnap közölt eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak. Nincs változás osztalékfronton: a harmadik negyedévre megállapított 18,75 milliárd dollárt a következő negyedévben kifizetik a részvényeseknek, az összeg 98,5 százaléka a tulajdoni arányoknak megfelelő­en a szaúdi büdzsébe vándorol. Ezzel a társaság tartja magát a tavaly decemberi tőzsdére lépéskor megfogalmazott osztalékpolitikájához. Az Aramco a globálisan visszaeső olajkeresletre beruházási költségeinek harmadolásával válaszolt, a negyedévben csak 6,4 milliárd dollárt költöttek erre a célra.

 

finomítás upstream concorde Erste Pletser Tamás olaj Mol Gaál Gellért kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek