Cégvilág

A cél a „közel nulla”

Számos ponton módosult az enrgiahatékonysági törvény a károsanyagkibocsátás érdemi csökkentése érdekében.

Több pontban megváltozott és kiegészült az energiahatékonysági törvény (EHT) annak érdekében, hogy a magyarországi lakóépületek energiafelhasználása nettó közel nulla legyen, összhangban az uniós és az azokhoz igazodott hazai elvárásokhoz. E célból – derül ki a Magyar Közlönyben olvasható módosításból – el kell készíteni a vonatkozó, 2050-ig szóló, új hosszú távú felújítási stratégiát (HTFS).

A stratégia a magán- és köztulajdonban lévő lakó- és nem lakáscélú épületek nagy energiahatékonyságú és dekarbonizált épületállománnyá való felújítását, valamint a meglévő épületek közel nulla energiaigényű épületekké való költséghatékony átalakításának megkönnyítését ösztönzésének módját kell, hogy leírja.

Ehhez figyelembe kell vennie, hogy mekkora 2020-ban az említett, már épületállomány várható aránya. Meg kell határoznia az épülettípusoknak és az éghajlati zónának megfelelő költséghatékony felújítási módokat, valamint az épületek életciklusán belül a szükséges felújítások javasolt időpontjait. Olyan szakpolitikákat és intézkedéseket is fel kell sorolnia, amelyekkel ösztönözhető az épületek költséghatékony mélyfelújítása, ideértve a szakaszos mélyfelújításokat is, továbbá amelyekkel támogathatók a célzott, költséghatékony intézkedések és felújítások, így különösen az épületfelújítási útlevél rendszerének szabadon választható bevezetése révén.

Szintén részei lesznek a HTFS-nek azok a speciális szakpolitikákat és intézkedések, amelyek célja a legkevésbé energiahatékony vagy gyenge műszaki állapotú épületek energetikai célú korszerűsítése, a tulajdonos és bérlő közötti esetleges érdekellentét csökkentése, a piac megfelelő működésének biztosítása, valamint azokat a szakpolitikákat és intézkedéseket, amelyek a támogatandó háztartásokat célozzák.

Fotó: Vémi Zoltán/VG

Meghatározza a dokumentum az épületenergetika terén várható energiamegtakarítást, és tényeken alapuló becslést tartalmaz az egészséggel, biztonsággal, valamint a levegőminőség javításával kapcsolatos előnyök vonatkozásában. Ismerteti a középületekre vonatkozó energiahatékonysági szakpolitikákat és intézkedéseket, ismerteti az energiamegtakarítást eredményező intelligens technológiák terjesztését. Tartalmaz épületek és közösségek összekapcsolását célzó kezdeményezéseket, továbbá az energiahatékony épületek tervezésével, építésével és korszerűsítésével foglalkozó szakemberek oktatására és továbbképzésére vonatkozó intézkedéseket. Intézkedéseket, valamint az előrehaladás mérésére alkalmas – 2030-ra, 2040-re és 2050-re külön-külön megállapított – indikatív mutatószámokat tartalmazó ütemtervet is megfogalmaz majd a stratégia a célok elérése érdekében, ismertetve, hogy az ütemtervben meghatározott indikatív részcélok miként járulnak hozzá a módosításban szereplő energiahatékonysági célkitűzések eléréséhez. Tartalmazhat olyan intézkedéseket is, amelyek az épületek energiahatékonysági felújítását és élettartamát befolyásoló tűzbiztonsági és földrengésállósági kockázatokat kezelik.

A Hosszú Távú Felújítási Stratégia mellékleteként ismertetni kell a megelőző Hosszú Távú Felújítási Stratégia végrehajtását, a megvalósított szakpolitikákat és intézkedéseket.

energiahatékonyság
Kapcsolódó cikkek