Cégvilág

Hogy kaphatott engedélyt a Wichmann kocsma bontása?

Megnyitotta a lehetőséget a volt Wichmann kocsma épületének elbontása előtt az a parkolóhely megváltási megállapodás, amit az erzsébetvárosi polgármester hagyott jóvá – szögezte le pénteken kiadott közleményében Bajkai István országgyűlési képviselő. A kerület vezetője szerint az előző ciklusban született döntések kötötték a kezét, és nem bírálhatta felül a hatóság számításait sem.

Hotelt terveznek a Wichmann kocsma helyére, a történelmi zsidónegyedben, ahol a Kazinczy utca 55. szám alatti épület és három Király utcai műemlék lakóház bontási engedélyének visszavonását kérte a napokban az Óvás egyesület a kormány, a főváros és az UNESCO illetékes szerveinek segítségét kérve.

A Kazinczy utcai kocsmaépület nem műemlék, de az azt is érintő tervezett ingatlanfejlesztés világörökségi területet érint, a beruházás ellen egyre többen tiltakoznak.

Az ügyben az önkormányzat is megszólalt és a kormányhivatalt, illetve a Fideszt hibáztatta a Kazinczy utcai épület bontása, valamint a szálloda beruházás kapcsán – hangsúlyozza pénteki közleményében Bajkai István országgyűlési képviselő, a Fidesz választókerületi elnöke.

Közlése szerint a történtekből azonban kimaradt egy fontos részlet, méghozzá az, hogy Niedermüller Péter és csapata hagyta jóvá “az építési engedélyezés előszobájának tartott parkolóhely megváltási megállapodást” még a első időszakában, az erről szóló előterjesztést pedig a Borka-Szász Tamás vezette Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság véleményezte.

Niedermüllerék vélhetően szabálytalanul jártak el a parkolóhely megváltás kapcsán

– írta Bajkai. Hozzátette, a bizottság előterjesztése szerint

a hotel beruházást egyszerűen »diákszállóként« értelmezték, amellyel a leendő tulajdonos sokkal jobban járt anyagilag, de a kerületet kár is érhette.

A törvényi előírások szerint hotel beruházás esetén 11 darab parkolóhelyet kellett volna létesíteni, illetve megváltani, míg ez diákszálló esetén csupán 3 darab parkolóhelyet jelent.

Fotó: Marjai János / MTI

Az önkormányzat hozzájárult ahhoz is, hogy az építtető csak egy parkolóhelyet építsen meg az egyébként is parkolóhelyek szűkében lévő kerületben, a másik két parkolóhelyet pedig megváltsa. Így lett a parkolóhely-megváltás végösszege csupán 5 millió 588 ezer forint a 30 millió 734 ezer forint helyett, csaknem 25 millió forinttal megrövidítve Erzsébetváros költségvetését. Bár a műszaki leírásból egyértelműen látszik, hogy nem diákszállóról van szó, az előterjesztés mégis a kedvezményes, diákszállókra vonatkozó díjjal számolt.

A képviselői közlemény kitér rá, hogy néhány hét múlva Erzsébetvárosban megemelték a parkolóhely megváltási díjakat,

így darabonként 2,2 millió forint helyett már 4 millió forintot kellett volna fizetni a beruházás után is. Ekkor már az eredeti bevétel tízszeresét – majdnem 56 millió forintot – is beszedhetett volna a kerület – hangsúlyozta Bajkai.

Az országgyűlési képviselő szerint miután a parkolóhely megváltási megállapodás tette lehetővé a diákszállónak álcázott hotel beruházást, ezért felszólítja Niedermüller Pétert, hogy haladéktalanul tegyen meg minden lépést és vegyen igénybe minden lehetséges jogi és nem jogi eszközt a kulturális, építészeti és történeti értelemben is rendkívüli értékkel bíró legendás épület megmentése érdekében.

Példátlan összefogás

A Világgazdaság megkereste Niedermüller Pétert, Erzsébetváros polgármesterét is, hogy reagáljon a közleményben foglaltakra.

A polgármester közölte: az építési engedélyezési eljárást Budapest Főváros Kormányhivatala folytatta le. Tehát az ő kompetenciájuk volt elbírálni az építési engedély kérelmében szereplő épület rendeltetését, illetve az ő feladatuk a parkoló igény számítás ellenőrzése is.

Az önkormányzatnak nem is lett volna lehetősége felülbírálni az így megállapított funkciót, és az így számított parkoló igényt.

Az önkormányzat illetékes bizottságának szerepe a folyamatban annyi volt, hogy a két parkolóhelyre vonatkozó megváltási kérelmet elbírálja. Tekintve, hogy az előző vezetés időszakában a tervtanácshoz benyújtott dokumentáció jóváhagyásra, a településképi vélemény kiadásra került ezt nem tagadhatták meg mondta Niedermüller.

A 2018-ban, született döntések tartalma ugyanis köti a jelenlegi hivatalt is. Így, a jogbiztonságot figyelembe véve, és a valószínűsíthető kártérítési per elkerülése érdekében, a kerület jelenlegi vezetése nem tehetett mást, minthogy a megváltást jogszerűen aláírja, szemben Bajkai István közleményében megfogalmazott állításokkal – jelezte a polgármester.

A közlemény szerint a Miniszterelnökség a példátlan összefogást látva, korábbi véleményét megváltoztatva bejelentette: műemléki védettségi eljárást indít a Kazinczy u. 55 szám alatti épületre.

A Wichmann-kocsmán az eljárás lezárásáig tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.

A polgármester jelezte, a Miniszterelnökség döntését megelőzően Erzsébetváros önkormányzata egyeztetésre hívta a civileket, köztük az Óvás! Egyesület képviseletében Perczel Annát, az egyesület elnökét, Erzsébetváros díszpolgárát, Ráday Mihályt, a Budapesti Városvédő Egyesület örökös tiszteletbeli elnökét, és Bojár Iván András művészettörténészt, építészkritikust. A szakértők és a kerület vezetése hosszútávú együttműködésben állapodtak meg. A polgármester szerint ezzel az örökségvédelemben új szakasz kezdődik Erzsébetvárosban, amelynek vezetősége a szakértőkkel együtt értékleltárt készít, hogy a kerület más, kultúrtörténeti, vagy építészeti jelentőségű épületei esetén korábban közbeléphessenek.

világörökség erzsébetváros
Kapcsolódó cikkek