Cégvilág

Impozáns bővülés jöhet a napelempiacon

Az otthon­felújítási támogatás és a kkv-szektorra szabott új uniós pályázatok soha nem látott lökést adhatnak a napelemes rendszerek piacának – véli Tassó Zoltán, a Pentele Solar ügyvezetője.

A kedvező piaci környezet, valamint a részben európai uniós, részben állami finanszírozású pályázati felhívások révén az idén minden korábbinál nagyobb lehet a napelemes rendszerek kivitelezése iránti igény

– bocsátotta előre a Világgazdaságnak Tassó Zoltán, a Pentele Solar ügyvezetője. A számtalan hazai kis- és középvállalkozásnak kedvező konstrukció mellett lakossági részről is látványos felfutásra számít a hat vállalkozásból álló, dunaújvárosi központú cégcsoport első embere, miután az otthonteremtési program új elemeire szánt 300 milliárd forintból 150-170 milliárdot az 50 százalékos felújítási támogatásra különítettek el, amelynek szerves része a napelemes rendszer kialakítása. Tassó Zoltán szerint a lakossági keret biztosan kimerül, ezzel együtt sokan élhetnek a plafonösszegnél kisebb mértékű fejlesztéssel, így a maximális

6 millió forint helyett várhatóan átlagosan 3-3,5 milliós beruházási összeggel lehet majd számolni, amelynek a fele mögött állhat támogatás.

Fotó: Pentele Solar

A fokozott lakossági érdeklődést támasztja alá, hogy a pályázat beharangozása óta napi 350-400 telefonhívást fogad a Pentele Solar emiatt meg is erősített ügyfélszolgálata. Az ügyvezető rávilágított, hogy a napelemes rendszerek terjedését legalább ekkora mértékben ösztönözheti, hogy fél év haladék után idén júliustól a használatbavételi engedély csak akkor adható ki, ha egy épület teljes energiaigényének legalább a 25 százalékát megújuló energiaforrásból fedezik. Fontos tudni, hogy ma már egy normál családi házhoz szükséges napelemes rendszer telepítése nem éri el a 3 millió forintot, s ha rezsimentes otthonra van szabva, akkor hét-nyolc éven belül meg is térül a beruházás. A gyártók 25-30 év garanciát vállalnak, de a napelemek élettartama ennél jóval hosszabb,

akár 80-100 évig is magas hatásfokkal működhetnek, azaz több generációt kiszolgáló megoldásról van szó.

Már több mint tízezer otthont alakított át országszerte energiatakarékos erőművé, s ezzel a lakossági szegmensben piacvezető a Pentele Solar, amely tavaly 20 százalék feletti növekedéssel az 5 milliárd forintos árbevételi küszöböt is átlépte. Tassó Zoltán szerint az alvállalkozókkal együtt már több mint 150 főt foglalkoztató vállalatnál a magasabb bázison is tartható a hasonló mértékű forgalomnövekedés, miközben az árbevétel-arányos eredmény két számjegyű maradhat. Az ügyvezető úgy véli, a bővülés motorja a vállalati megrendelések felfutása lehet. Ma még 80-20 százalék arányú túlsúlyban vannak a lakossági kivitelezések, de ez 50-50 százalékra módosulhat három éven belül.

Ezt az ambiciózus célt szolgálhatják a most induló 2021–2027-es uniós ciklus pályázatai is a Vállalkozásfejlesztési és innovációs operatív programban (Vinop), mindenekelőtt a négy lépcsőben összesen 200 milliárd forint keretű beruházástámogatási (Vinop-1.2.1) felhívásnál.

Ebben a pályázatban is támogatható az energiahatékonyság növelése napelemes rendszerekkel, a pályázati dömpingre a Pentele Solar úgy készül, hogy hosszú távra lekötötte a Sharp Energy Solutions Europe szállítói kapacitásait, de a Huawei és a Fronius esetében is a gyártó közvetlen képviselőjétől tudnak vásárolni.

Emellett a cégcsoport igény esetén szakmai segítséget is biztosít partnereinek, legyen szó finanszírozási megoldásokról vagy pályázati projektmenedzsmentről. A napelemes kivitelezések számottevő szerepet kaphatnak a kiemelt iparágaknak szánt programokban, márpedig az élelmiszer- és az egészségiparnak 35, illetve 23 milliárd forintot különítenek el, de további érdemi lehetőség az ágazatnak a 12 milliárd forintos Magyar multi program és a 7 milliárdos Zöld nemzeti bajnokok elnevezésű konstrukció is.

 

napelemek környezetvédelem
Kapcsolódó cikkek