Cégvilág

Jelentősen csökkent a vállalati egyesülések és felvásárlások értéke

Tavaly 5 százalékkal, 3600 milliárd dollárra csökkent a globális vállalati szektorban végrehajtott egyesülési és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke.

Tavaly 5 százalékkal, 3600 milliárd dollárra, három éve legalacsonyabb szintre csökkent a globális vállalati szektorban végrehajtott egyesülési és felvásárlási (M&A) ügyletek értéke.

A Refinitiv, a világ egyik vezető pénzpiaci adatszolgáltatójának adatai szerint tavaly 48 ezer 226 ügyletet jelentettek be a 2019. évi 50 ezer 113 után.

Fotó: Getty Images

A tavalyi tíz legnagyobb értékű M&A-ügyletből nyolcat a második fél évben jelentettek be. Ezek közül is kiemelkedik, hogy 44 milliárd dollárért az S&P Global Inc pénzügyi adatszolgáltató felvásárolja a IHS Markitot, az AstraZeneca 39 milliárd dollárért megveszi az ugyancsak gyógyszergyártó Alexion Pharmaceuticals céget, a Salesforce.com szoftvergyártó pedig 27,7 milliárd dollárért megszerzi a Slack Technologies vállalatot.

Elemzők azzal számolnak, hogy idén megugrik az egyesülési és felvásárlási ügyletek értéke a világon.

Tavaly az M&A-ügyletek értéke az Egyesült Államokban 1400 milliárd dollár volt, 23 százalékkal kisebb a megelőző évinél, globális piaci részesedése így is a legnagyobb, mintegy 40 százalék volt.

A második helyen Európa állt 989 milliárd dollárral, ami 35 százalék növekedés 2019-hez képest,

míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben az egyesülési és felvásárlási ügyletek értéke 872 milliárd dollárt tett ki tavaly, 15 százalékkal felülmúlva a megelőző évit. Európán belül a brit volt tavaly a legaktívabb M&A-piac, ahol az ügyletek együttes értéke 302 milliárd dollár volt, 50 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Globálisan az egyesülési és felvásárlási (M&A) ügyletek tekintetében tavaly mintegy 19 százalékkal az első helyen a technológia szektor állt, amelyet több mint 13 százalékkal a pénzügyi, majd csaknem 12 százalékkal az energiaágazat követett.

vállalati egyesülés M&A
Kapcsolódó cikkek