Cégvilág

Kőolajat adna az oltóanyagért cserébe Venezuela

A dél-amerikai állam ugyanakkor az AstraZeneca által – a COVAX-programon keresztül – felajánlott vakcinaszállítmányt korábban elutasította.

Koronavírus elleni oltóanyagokért cserébe kőolajat ajánl Nicolás Maduro venezuelai elnök egy hétfői közlemény szerint.

Venezuelának vannak tankhajói, vannak vásárlói, akik megveszik tőle a kőolajat, és most olajkitermelésének egy részét azért cserébe ajánlja fel, hogy megszerezhesse azt a vakcinamennyiséget, amelyre az országnak szüksége van

– közölte Maduro, de a tervről konkrét részleteket nem árult el.

Fotó: AFP

Venezuela a devizahiány és az amerikai szankciók miatt élelmiszereket, gyógyszereket és más alapvető dolgokat is alig tud importálni. Még a benzin is hiánycikknek számít a világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országában.

A csereügyleten kívül Maduro szerint Venezuela csak egy úton juthatna hozzá koronavírus elleni vakcinákhoz: ha az Egyesült Államok és az európai bankok felszabadítanák a venezuelai kormány elleni szankciók jegyében befagyasztott pénzügyi eszközöket, amelyekkel azután fizetni tudnának a COVAX-kezdeményezés keretében érkező oltóanyagokért.

Az AstraZeneca gyógyszercég által – a COVAX-programon keresztül – felajánlott vakcinaszállítmányt ugyanakkor Venezuela korábban elutasította.

A dél-amerikai országban a hivatalos adatok szerint 156 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, és több mint 1500 halálesetről tudnak.

vakcina koronavírus kőolaj Venezuela oltás Nicolás Maduro
Kapcsolódó cikkek