Cégvilág

Magától lángra lobbanhat a Kia, újabb autókat hív vissza a gyártó

Ezúttal két modellnél, a Sportage-nál, valamint a Cadenzánál fedeztek fel hibát. Csaknem 380 ezer autót hívnak vissza az Egyesült Államokban.

A dél-koreai autógyártó figyelmeztetett: az elektromos rendszer hibája miatt felgyulladhat a kocsik motorja, ezért elővigyázatosságból érdemes azokkal a szabadban parkolni a fedett garázs helyett – írja a New York Post. A visszahívás a 2015. december és 2020. október között gyártott Sportage SUV-ket, illetve a 2016. június és 2019. június között gyártott Cadenza szedánokat érinti.

A Kia leszögezte:

mostanáig egyetlen bejelentést sem kapott arról, hogy a hibás elektronika tüzet vagy balesetet okozott volna a most visszahívott két modellnél.

Mindenesetre figyelmeztettek: a baj előjele lehet, ha kigyullad a műszerfalon a motorhibát jelző lámpa, valamint az is, ha füst száll fel a motortérből, vagy égett szag terjeng az utastérben. A problémás alkatrészek cseréjét április végén kezdik meg az amerikai márkaszervízek.

Fotó: GEOFF ROBINS / AFP

Nem ez az első eset, hogy hasonló hiba miatt autói visszahívására kényszerül a dél-koreai cég.

Ahogy azt az AP megírta, 2019 elejéig több mint 600 ezer tűzveszélyes motorú autót hívtak vissza. Akkor a 2012-es és 2013-as évjáratú Sorentók, a 2014-ben gyártott Optimák, valamint a 2011-13 között a gyártósorról legördült Sportage SUV-okkal volt baj. A korábbi meghibásodás több balesetet is okozott az Egyesült Államokban, ezért az amerikai Nemzeti Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal 2019-ben vizsgálatot indított a cég ellen. Ez tavaly november végén le is zárult; a hivatal 70 millió dolláros bírsággal sújtotta a Kiát, amiért túl sokáig várt a probléma elhárításával.

Kia balesetveszély autó gépjármű visszahívások
Kapcsolódó cikkek