Cégvilág

A vártnál jobb évet zárt tavaly a Bosch

A vállalatcsoport 71,5 milliárd eurós árbevételt, 2 milliárd eurós eredményt ért el 2020-ban.

A Bosch jól zárta a koronavírus-járvány első évét, az elektromobilitásra való átállás nyertesei közé tartozunk, és jelentősen bővítjük szoftverüzletágunkat azzal, hogy a területet összekapcsoljuk a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekkel – hangsúlyozta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke a vállalat 2020-as üzleti évét bemutató sajtótájékoztatón.

Hozzátette, az elektromobilitás a hajtástechnológiák területén a Bosch egyik fő üzleti tevékenysége lesz, a vállalat ennek érdekében jelentős összegeket fordított előzetes beruházásokra.

Csak idén mintegy 700 millió eurót, összességében pedig már ötmilliárd eurót költött az elektrommobilitással kapcsolatos fejlesztésekre.

A Bosch elektromos hajtásrendszerekből származó árbevétele jelenleg kétszer olyan gyorsan – csaknem 40 százalékkal – növekszik, összevetve az piaci mutatókkal. A tervek szerint 2025-re már ötszörösére, mintegy ötmilliárd euróra nő a vállalatcsoport elektromos hajtásrendszerekből származó éves árbevétele, a megtérülés pedig már egy évvel korábban elérhető lehet.

Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance / AFP

A Bosch igazgatótanácsának elnöke elmondta, a korábbi elektromobilitási beruházásaik már megtérültek. A Bosch 2020 végéig összesen több mint 20 milliárd euró értékben kapott megrendeléseket. Dr. Volkmar Denner kifejtette, a Bosch-technológia a jelenlegi NASA-misszió részeként a Marsra is utat talált. A Bosch speciális szögsebesség- és gyorsulásérzékelői felelnek a Mars Ingenuity helikopter stabilizálásáért, amely látványos képeket küld a Vörös bolygóról.

2021 első három hónapjában 17 százalékkal nőtt a Bosch csoport árbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva. Stefan Asenkerschbaumer, a Bosch igazgatótanácsának elnökhelyettese és pénzügyekért felelős tagja bizakodó a 2021-es évvel kapcsolatban, ám újabb kihívásokkal teli esztendőre számít. Az aktuális üzleti évben az árbevétel a várakozások szerint mintegy 6 százalékkal nő az előző évihez képest, az üzleti eredmény pedig kisebb mértékben, de megközelítőleg 3 százalékra nőhet, illetve szerkezetátalakítási költségek nélkül mintegy 4 százalékra.

A 2020-as üzleti év a koronavírus-járvány ellenére is biztatóan alakult, a Bosch csoport árbevétele 71,5 milliárd euró volt.

Ez a világjárvány következtében 6,4 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 4,3 százalékkal – maradt el az azt megelőző évi árbevételtől. A vállalat 2 milliárd euró üzleti eredményt ért el (az Automotive Steering és a BSH Hausgeräte vételár-allokációinak hatásaival korrigálva). Az év második felében tapasztalt árbevétel-növekedés, illetve a jelentős költségmegtakarítás nagyban hozzájárultak a járvány hatásainak mérsékléséhez. A sajáttőke-arány továbbra is magas, 44 százalékos szinten áll, míg a szabad cash-flow 5,1 milliárd eurós rekordértéket ért el. A pénzügyi területért felelős vezető szerint a vállalat kedvező likviditási helyzetben van.

A vállalat vezetői szerint tavaly ismét beigazolódtak a Bosch csoport széles körű tevékenységének előnyei, kiegyenlítve az egyes üzletágak eltérő teljesítményét.

A mobilitási megoldások üzleti szektor árbevétele arányaiban felülmúlta a teljes piacét.

A 42,1 milliárd eurós árbevétel 10 százalékkal maradt el az előző évitől, miközben az autógyártás világszerte 16 százalékkal esett vissza. Árfolyamhatások nélkül 8,2 százalékos a csökkenés mértéke. A -1,3 százalékos üzleti eredmény hatással volt az üzleti tevékenység átszervezése is. Az ipari technika üzleti szektor 5,1 milliárd eurónyi árbevételt ért el, amely 17 százalékos – árfolyamhatások nélkül 15 százalékos – csökkenést jelent a már a koronavírus-járványt megelőzően is szűkülő piacon.

Az üzleti eredmény 4,7 százalékos értékkel az előző évi alatt maradt.

A fogyasztási cikkek üzleti szektorban a világjárvány alatt jelentősen megnőtt a háztartási gépek és az elektromos kéziszerszámok iránti kereslet, az árbevétel így 5,1 százalékkal, 18,7 milliárd euróra nőtt, árfolyamhatások nélkül a növekedés 8,4 százalék volt. Az árbevétel arányos üzleti eredmény itt 11,5 százalékos új csúcsértékre nőtt. Az energia- és épülettechnika üzleti szektor árbevétele 2,7 százalékkal – árfolyamhatások nélkül 0,8 százalékkal – csökkent, és 5,5 milliárd euró árbevétel mellett 4,6 százalékos árbevétel arányos üzleti eredményt ért el.

Európában a 38 milliárd euró teljes éves árbevétel 5,1 százalékkal, árfolyamhatások nélkül pedig 3,7 százalékkal maradt el a megelőző évi eredménytől.

Észak-Amerikában az árbevétel 10,7 milliárd euró volt, ami 15,5 százalékos csökkenést jelent – árfolyamhatások nélkül pedig 12,8 százalékos visszaesésnek felel meg. Dél-Amerikában az árfolyamhatások különösen erősen befolyásolták az árbevételt, ami így 1,1 milliárd eurós értékével 22,3 százalékkal maradt el az előző évitől, míg árfolyamhatások nélkül csupán 0,2 százalék a csökkenés. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben – egyéb régiókat is beleértve – a Kínában tapasztalható korai és erőteljes piaci fellendülés csillapította a koronavírus-világjárvány hatását. A 21,7 milliárd euró árbevétel csupán kismértékű, 2,6 százalékos, árfolyamhatások nélkül 0,7 százalékos csökkenést mutat.

Így áll egy évtized után a németek jövőbemutató projektje

Egy évtizeddel ezelőtt a Hannover Messe kiállításon jövőbemutató német projektként indult az Ipar 4.0.

 

évértékelés Bosch csoport eredmény elektromobilitás árbevétel
Kapcsolódó cikkek