Cégvilág

Az erős bázist is felülmúlhatta a Richter

Három százalék feletti forgalomnövekedést várnak a Richtertől az elemzők. Az üzemi eredmény közel nyolc százalékkal javulhatott az első negyedévben.

A tavalyi erős bázisadathoz képest is 3 százalékot meghaladó bevételnövekedést várnak a Richtert követő elemzők az első negyedévre, míg az adózott profitsoron csökkenést valószínűsítenek.

A Világgazdaság konszenzusában részt vevő elemzők közül csak egyikük számolt éves alapon árbevétel-csökkenéssel, eszerint 146,1 milliárd forint lehetett a Richter csoportszintű forgalma az első negyedévben.

Az üzemi eredményre vonatkozó várakozások szűk sávban mozogtak, a konszenzus ezen a soron 27,1 milliárd forint, azaz 7,7 százalékos plusz. A szakértők többsége a tavalyi 29 milliárd forintos nettó profitnál szerényebbre számít. Érkezett egy kiugró – 38,7 mil­liárd forintos – tipp is, de ez is csak 27,8 milliárd forintra húzta fel a várakozások átlagát.

Fotó: Richter Gedeon

Az Erste Befektetési Zrt. elemzője, Nagy András azt emelte ki a Világgazdaság kérdésére, hogy az árbevételi trendeket alapvetően meghatározza a tavalyi erős bázishatás, amikor a lezárásokra készülve megugrott a gyógyszerek iránti kereslet, így az árbevétel a legtöbb térségben éves alapon elmaradhatott a tavalyitól.

Lényegében az egyetlen jelentősebb növekedést az amerikai piac könyvelhette el a Vraylarból származó bevétel növekedésének köszönhetően. Az Erste előrejelzése szerint az exportértékesítés euróban számítva 0,7 százalékkal, a magyarországi eladások pedig 2,5 százalékkal estek vissza. Ugyanakkor a gyengülő forint hatásaként a gyógyszerértékesítés árbevétele 4,7 százalékkal, a csoportszintű árbevétel pedig 4,8-del emelkedhetett a tavalyi első negyedévhez képest.

A pénzügyi eredmény pozitív lehetett a negyedévben, ám kisebb mértékben, mint tavaly (akkor 5,7 milliárd forint volt a plusz a pénzügyi tevékenységen)

– mondta Nagy András.

A beérkezett becslések közül a legmagasabb bevétel- és eredményvárakozást is a Bank of America elemzője adta. Véleménye szerint a Richterhez befolyó Vraylar-royalty összege idén 60 millió dollárral lehet magasabb a tavalyi, a mérföldkőbevételekkel együtt 283 millió dollárt kitevő összegnél.

A Richter csúcskészítményének forgalmi trendjéről a múlt heti AbbVie-gyorsjelentés már iránymutatásul szolgál, az amerikai kereskedelmi partner 346 millió dolláros Vraylar-értékesítéssel zárta az első negyedévet, amelyből körülbelül 64 millió dollár illetheti meg a magyar társaságot. A Richter kutatói által kifejlesztett antipszichotikum 346 millió dolláros gyógyszer-értékesítése az elemzői várakozások alsó sávjához állt közel, és időarányosan elmaradt az AbbVie által elvárt 1,8 milliárd dolláros (amerikai) éves bevételi tervtől.

Az első negyedéves bevételi számokban nincs nagy eltérés az elemzői várakozások között, az éves forgalmat illetően annál inkább: 542 és 632 milliárd forint között szóródnak a becslések. A nagy eltérés egyik oka, hogy a Richter újabb törzskönyvi engedélyek megszerzésével és a termékei piaci bevezetésével számol 2021-re. Ezek közül már az év első felében forgalmazási engedélyt kaphat az EMA-tól a Relugolix nőgyógyászati készítmény, amelyet nyáron már piacra is dobna a gyógyszergyártó.

A vegyesvállalat hetvenmillió eurót fektet be

A Richter–Helm Biologics, a Richter és a Helm AG közös tulajdonú vállalata, amely mikrobiális biotechnológiai bérfejlesztést és gyártást végez, tegnap bejelentette, hogy gyárbővítésbe fogott a németországi Bovenauban lévő létesítményben. Az új gyártóüzem 2023 végén kezdi meg a teljes körű működést. A Richter és a Helm AG közel 70 millió eurót fordít a jelenlegi termelési kapacitás megháromszorozására, valamint a meglévő raktár-, labor- és adminisztrációs épületek bővítésére. | VG

 

Richter Gedeon
Kapcsolódó cikkek